- Eigersund komme nominert til pris for bosetting av flyktninger - 04.10.2024
- Kunstaktivist får Raftoprisen - 04.10.2024
- Gir 77,3 millioner kroner til sentrumssynagoge - 03.10.2024
Janko Radovanovic og resten av den norsk-serbiske etno-rockgruppen Rakija skal i høst ut på turné i førstnevntes opprinnelsesland. Turnéen er del av en større satsing, støttet blant annet av Utenriksdepartementet og stiftelsen Norsk Musikkinformasjon (MIC).
Radovanovic sier til Utrop at hovedmålsetningen er å få til samarbeid og nettverksbygging.
– Kunnskapsutveksling mellom musikere og andre kunstnere fra ulike kulturer ser jeg på som svært viktig, for det vokser man på.
Invitasjon startet det hele
– Hvordan fikk dere fikset “prosjektet”?
– Vi har alltid visst at vi skal en dag skulle dra tilbake til Serbia. Så fikk vi plutselig invitasjon fra festivalen “Mokranjčevi dani” (en festival som holdes til ære for komponisten Stevan Stevanovic Mokranjac journ. anm.). Og da gikk det ganske lett å booke resten av turneen.
Verdens- og balkanmangfold
Under turneen skal Rakija ha med seg flere gjestemusikere. Nå håper bandet å få med seg flere av disse til Oslo, når bandet i oktober skal holde treårskonsert.
– En del av artister fra Balkan har besøkt Norge de siste par årene, med det er for det meste kommersielle, godt etablerte artister som Boban Markovic og Goran Bregovic. Vi har mange andre flinke musikere som jeg mener norsk publikum bør kunne bli kjent med.
Under treårskonserten på Gamla, som skal holdes i slutten av oktober, skal ikke bare norske og serbiske band spille, men også artister fra Afrika og andre verdensdeler.
– Vi i Rakija synes det er viktig å ha steder hvor ulike mennesker treffes. For da oppdager vi likheten som kunstnere og mennesker, og muligheten for at fordommer forsvinner blir større, sier frontmann Radovanovic.
Høyt nivå
Martin Revheim ledet det eksterne fagutvalget som vurderte Rakijas prosjektsøknad. Revheim, som også er direktør i Norsk Musikkinformasjon (MIC), sier det er sterk konkurranse om midlene.
– Årlig kan vi få opptil 600 ulike søknader. Søknaden fra Rakija ble ferdigbehandlet allerede i mars. Grunnen til at vi sa ja var at utvalget så på søknaden som faglig sterk, forankret i internasjonalt kultursamarbeid og preget av høyt kunstnerisk nivå.