Åpen i et nytt land

pham
Foto: Ingrid Hovda Storaas
Hien Pham står foran et publikum av ukjente nordmenn en frisk oktoberdag, stolt av sin nye norske hårklipp og klar for å dele poesien sin med en ny gruppe tilhørere.
Katie Sanders
Latest posts by Katie Sanders (see all)

Fra en improvisert scene på Grønland i Oslo fremfører den 22 år gamle utvekslingsstudenten fra California et dikt han har skrevet bare en halvtime tidligere som en del av arrangementet Skeive Dager 2010. Den unge mannen av asiatisk opprinnelse glir snart inn i en mer alvorlig tone når han deler sine tanker om hvordan det er å vokse opp som skeiv i USA. Dagen begynner ofte med en «usikkerhet om hvilke prøvelser en må gjennom.»

Sosiologi-studenten innvandret til USA fra Vietnam da han var seks. Pham beskriver foreldrene sine som veldig tradisjonelle konservative asiater fra den vietnamesiske landsbygda. De vet ennå ikke at sønnen er homse, men bortsett fra det har han alltid vært veldig åpen om sin legning. Han bor i nærheten av det sterkt homovennlige San Fransisco, så da Pham kom til Oslo, var han ikke sikker på hva han kunne forvente.

Etter hvert som han har funnet seg til rette i Oslo, er han godt fornøyd med å ha blitt bedre kjent med både andre utvekslingsstudenter og lokalbefolkningen. Men han synes nordmenn ofte er tilbakeholdne og stille.

Amerikanere legger mye større vekt på å kategorisere folk.

– Jeg kan sitte og le høyt på t-banen, og så flytter folk seg til et sete lenger bort. Men jeg tror ikke det handler om at jeg er asiat eller homse, men mest sannsynlig at jeg er veldig amerikansk. Det er det samme på homsebarer. Folk er generelt hyggelig og tolerante, men tilbaketrukne. Noen ganger er det en sann lidelse å holde i gang en samtale, men igjen, ikke fordi jeg er homo.

Pham trives med livet i Oslo så langt og har til og med vurdert å søke på et masterprogram i Norge.

– Det er helt annerledes her enn i San Fransisco og USA. Amerikanere legger mye større vekt på å kategorisere folk – etnisitet, kjønn, legning, alt er veldig hausset opp, og det å komme ut av skapet er en stor greie. Her er det ikke noe behov for å rope det ut.

– Jeg liker den norske tilnærmingen. Jeg har ikke lyst til å bli definert ut fra legningen min, og det gjør det fint å være i Norge. Det føles som folk egentlig ikke bryr seg.

Fakta:
Navn: Hien Pham
Alder: 22
Bakgrunn: USA og Vietnam. Innvandret til USA da han var seks. Pham beskriver foreldrene sine som veldig tradisjonelle konservative asiater fra den vietnamesiske landsbygda. De vet ennå ikke at sønnen er homse, men bortsett fra overfor foreldrene har han alltid vært veldig åpen om sin legning.
Aktuell: Fremførte dikt på Skeive Dager. For å se Phams fremføring, gå til:
http://www.facebook.com/home.php?ref=home#!/video/video.php?v=434870121047