Fire politikere om homodebatten i innvandrermiljøene

Hamsa Mohamed (SV): trosrespekt og ytringsfrihet må være gjensidige i demokratisk samfunn som det norske.
Har Eirik Roen rett i at man fra politikernes side ikke har våget å ta opp homodebatten internt?

Hamsa Mohamed, fylkesstyremedlem i Oslo SV:

– Både ja og nei. Mange har tatt opp debatten internt i miljøene sine, men problemet er at det vanligvis ikke er synlig. Som politikere må vi uansett legge vekt på være å jobbe mot den ukulturen som innebærer at folk blir truet på livet og på den måten blir tvunget til taushet.

Ombir Upadhyay, fylkesstyremedlem Oslo FrP

– Homofili legning er et tema som det er stor uenighet om, selv i Norge og den vestlige verden. Det er derfor liten sannsynlighet for at en debatt internt i innvandrermiljøer kan føre til noe enighet om homofili legning. Men det som derimot kan være en glipp fra politikernes side, er å la være å debattere bruken av trusler og vold blant innvandrere. Når norske politikere fra de fleste partier generelt ikke tar trusler, vold og terror i noen innvandrermiljøer alvorlig og ikke setter i verk tiltak, så er det ikke særlig mye innvandrerpolitikerne kan utrette ved å debattere internt innenfor miljøet sitt.

Mertefe Bartinlioglu, bystyremedlem Oslo Høyre

– Jeg kan ikke snakke på vegne av alle innvandrermiljøer, men det kan hende at noen ikke tør å ta opp temaet internt. Blant oss tyrkere er ikke homofili et stort tema. Jeg tror grunnen kan være at vi kommer fra et majoritetsmuslimsk land hvor staten er sekulær, det finnes større institusjonell aksept for seksuelle minoriteter og samfunnet er mer liberalt. Vi har uansett som politikere alle et ansvar for å kjempe mot all diskriminering, enten man er flerkulturell eller helnorsk.

Mange har tatt opp debatten internt i miljøene sine, men problemet er at det vanligvis ikke er synlig.

Lise Christoffersen, stortingsrepresentant (Ap)

Foto : Privat

– Hets av homofile er et kulturelt fenomen, som dessverre er svært utbredt, men like uakseptabelt overalt hvor det opptrer. Vi ser homohets blant mennesker med ulike religiøse og ikke-religiøse livssyn. Vi finner diskriminering i den norske kirken, frikirkesamfunn, katolske menigheter, blant muslimer, sikher, hinduer og hos mange andre. Å bekjempe dette er et like stort ansvar for alle politikere og samfunnsengasjerte mennesker, uansett bakgrunn og uansett hvor i verden vi kommer fra. Menneskerettighetene er universelle.

Foto : stortinget.no