Elever: - Vi ble truet og utestengt på grunn av vår legning

Første skolegruppe for homofile innvandrerungdommer

Mot trakassering: Samboerparet Mona Benfaddoul (til venstre) og Cathrine Berg Olsen har begge vært elever ved Bjørnholt videregående skole. Nå er de styremedlemmer i Skeiv Verden Ungdom.
Foto: Henrik Kreilisheim
På Bjørnholt videregående skole i Oslo er det dannet en egen gruppe for homoer med minoritetsbakgrunn. Målet er å bryte ned fordommer. Nå vil ungdommene hjelpe andre skoler med å starte tilsvarende grupper.

Det er smekkfullt i kantina på Bjørnholt videregående og ingen ledig stol å oppdrive. Mona Benfaddoul setter seg derfor på fanget til kjæresten Cathrine Berg Olsen. Plutselig reiser en tydelig provosert mannlig medelev med minoritetsbakgrunn seg fra et av nabobordene. Høyrøstet spytter han ut drapstrusler. Den truende fyren er en kjent bråkmaker på skolen. Han er ikke en man kødder med.

Cathrine har også blitt drapstruet av ham en gang hun møtte han i byen.

– Han vil drepe meg fordi jeg er homo, forteller hun.

Skjevhet: Skoler tar ikke trusler mot homofile elever alvorlig nok, mener Magne Rikhardsen i Skeiv Verden.

Han vil drepe meg fordi jeg er homo.

Ny drapstrussel
Ved en annen anledning snur en guttegjeng seg og stirrer når Cathrine kommer inn i kantina. Hun skjønner at de har snakket om henne. Cathrine slår seg ned med noen venner. Guttene fortsetter å prate om Cathrine. Hun får vennene sine til å stirre på dem og spør hva som er problemet. Bråkmakeren svarer ved å spørre om Cathrine tror hun er konge og eier verden. Han reiser seg også denne gangen og hyler og skriker.

– Når man kommer i kantina med 50-60 ungdommer og går guttete kledd, blir det blikk og kommentarer. Jeg var ikke den eneste på skolen som var annerledes, men når det kommer til legning, blir det større, sier Cathrine Berg Olsen.

Drapstruslene blir aldri anmeldt. Skolen tar tak i truslene ved å tilby Cathrine megling. Hun takker nei fordi hun ikke har gjort noe galt og fordi hun ikke ønsket å inngå noe kompromiss med den truende eleven.

Flerkulturell skole
Hendelsene bidro til at det ble startet en Skeiv Verden Ungdom-gruppe med utgangspunkt i Bjørndal og Bjørnholt videregående skole. Gruppa er først og fremst for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner med minoritetsbakgrunn, men den er også åpen for etnisk norske homofile og lesbiske.

– Selv om vi opplevde problemer på skolen, behøver det ikke å ha vært flere problemer på Bjørnholt enn på andre skoler. Det vet vi ikke noe om. Alle skoler burde hatt en Skeiv Verden Ungdom-gruppe for å bryte ned fordommer, sier Cathrine Berg Olsen.

Hun var ferdig med skolen i fjor vår. Nå studerer hun juss og har blitt samboer med Mona.

Stemningen snudde
Foreldrene til Mona Benfaddoul kommer fra Finland og Marokko. I begynnelsen synes medelever med marokkansk bakgrunn det var kult at Mona var åpen om at hun var lesbisk. Men plutselig snudde stemningen, uten at Mona vet hvorfor.

– De pekte på meg når de gikk forbi og ville ikke ha noe med meg å gjøre. Da ville heller ikke jeg ha noe med dem å gjøre, forteller hun.

I høst byttet Mona skole og går nå på Nordstrand videregående, hvor det nesten bare er etnisk norske elever. Hun har ikke vært åpen om at hun er lesbisk, men folk har allikvel fått vite det. En morgen hun kom på skolen stod det «lesbe» skrevet på pulten hennes.

– Det er en mer stille form for diskriminering på Nordstrand, og ikke så utagerende. De tror de er mer diskret, sier Mona som vurderer å bytte skole tilbake til Bjørnholt igjen.

Mer kunnskap
Skeiv Verden Ungdom har hatt møter med ledelsen på Bjørnholt videregående skole. Skolen stiller lokaler til disposisjon for gruppas sammenkomster en gang i uken.

– Hovedårsaken til fordommer er at folk ikke vet, sier Cathrine.

Derfor skal Skeiv Verden Ungdom rundt på andre skoler og informere og gi drahjelp slik at det kan opprettes flere lignende grupper i Skole-Norge.

– Vi vil at folk skal vite hvem vi er og hva vi gjør. Vi ønsker å være der for ungdommene. De kan gjerne ta kontakt med oss anonymt, sier Mona og Cathrine.

Det handler om gode holdninger. På samme måte som man lærer at man ikke skal mobbe bør man fra tidlige barneår også lære at det er greit å være homo, mener de.

Ledelsen ved Bjørnholt videregående skole sier de er klar over at homofile og lesbiske kan være ekstra utsatt for mobbing, utestenging, trusler og vold.

– Vi ønsker å jobbe aktivt for å forebygge dette, skriver de i en epost til Utrop.

Skoleledelsen stiller seg positiv til at Skeiv Verden Ungdom har opprettet en gruppe ved skolen.