Ansikt i fokus: Ski-ambassadøren

 
Foto: Uzma Rana
Julio Isaac Preciado (23) trener to ganger daglig for å forberede seg til vinterlekene i New Zealand i august. Der skal han representere Peru, noe han takker norsk sportsånd for. 

Julio kom til Norge som treåring og har drevet med langrenn siden barndommen. Han mener det var den norske sportsånden, som ikke minst var til stede på skolen der han gikk, som fikk ham til å begynne med ski.

– Jeg har trent aktivt i ett år år nå, forteller han.

Det var Roberto Carcelen, som er bosatt i Seattle i USA, som overbeviste Julio om at han burde satse på å representere opprinnelseslandet.

Første gang vi deltok var i OL i Vancouver i 2010. Det ble en positiv erfaring for landet.

– Han er forbildet mitt. Han var den første i historien til å representere Peru i vinter-OL. Jeg kom i kontakt med han på internett og han motiverte meg til å konkurrere profesjonelt, sier Julio.

Peru har ennå ikke noe etablert langrennslag.

– Første gang vi deltok var i OL i Vancouver i 2010. Det ble en positiv erfaring for landet.

Laget blogg
Preciado har laget en blogg for å motivere minoriteter til å drive skisport på høyere nivå. Her legger han ut alt av fremskritt, tilbakefall og morsomme øyeblikk fra trening og konkurranser.
 
Han både gruer og gleder seg til mesterskapet i New Zealand, der han har planer om å delta i de fleste langrennsdistansene.
– Det blir skummelt å forholde seg til de proffe, men jeg tror det blir veldig en spennende opplevelse, sier Julio, som har som mål å delta ski-VM i Italia i 2013.

Har du noen andre interesser utenom langrenn?

– Fritidsinteressene mine er hunden, friluftsliv, være sammen med venner. Jeg liker også kunst og foto, selv om jeg har ekspertkunnskaper om det.
 
Hvordan ville folk du kjenner beskrevet deg?

– Som en person som har et sterkt konkurranseinstinkt og stå-på-vilje, men som er inkluderende og vennlig mot andre så lenge de er det mot meg.

Julio Isaac Preciado

Alder: 23 år 
 
Bakgrunn: Student og ski-utøver.
Positive sider:
 
– Positiv innstilt til det meste
 
– målrettet
 
– inkluderende/omtenksom
 
– har selvironi
 
Negative sider:
 
– Prøver å ikke ha noen (hehe), men er en perfeksjonist, det kan være en byrde til tider.