Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Forsikringsselskap tilbyr ansatte å bytte helligdag - 29.03.2024 Langfredag som grenseløs høytid - 29.03.2024 Vil fremme vitenskapelig basert antirasisme - 28.03.2024 Storbritannia: Eks-dødsskvadronsoldat kan bli kastet ut En 47-årig tidligere medlem i en dødsskvadron i Peru er arrestert av britisk antiterrorpoliti […]
Storbritannia:
Eks-dødsskvadronsoldat kan bli kastet ut
En 47-årig tidligere medlem i en dødsskvadron i Peru er arrestert av britisk antiterrorpoliti etter utallige forsøk på å unndra seg utvisning. 47-åringen, som også er siktet for passforfalskning, kom til Storbritannia og søkte om asyl i 2002 etter først å ha bodd i Ukraina, skriver BBC News.
Peruaneren, som siden 2004 har levd som papirløs i Exeter, skjulte ikke sin fortid i en regjeringsstøttet paramilitær styrke for britiske innvandringsmyndigheter. Innrømmelsen førte til avslag på asylsøknaden. Han mener likevel at livet hans står i fare hvis han returnerer til hjemlandet, og forklarer at passet ikke er forfalsket, men en gave fra en venn.
– Vi er nå i full gang med å etterforske saken, sier påtalemaktens talskvinne Ann Reddrop til BBC News.
Libya:
Nord-koreanere med “hjemreiseforbud”
Rundt 200 nord-koreanske statsborgere sitter fast i det krigsherjede Libya, med streng ordre fra sin regjering om å ikke forlate landet tross volden og ustabiliteten, skriver sør-koreanske Yonhap News Agency.
Et hundretalls sykepleiere, leger og bygningsarbeidere bor i det nord-afrikanske landet som del av en innvandringsavtale mellom de to landenes regjeringer. Nord-Korea anerkjente Ghaddafis Libya i 1974, og har vært en sterk støttespiller til regimet.
– Flesteparten av nord-koreanerne bor i avsidesliggende områder, som ikke er direkte berørt av krigen. Likevel er situasjonen vanskelig og uviss. Hjemreiseforbudet er et direktiv fra Pyongyang fordi man frykter at de 200 vil spre informasjon om revolusjonene i Nord-Afrika til folk hjemme, hevder en ikke navngitt kilde ved Sør-Koreas ambassade i Tripoli til Radio Free Asia.
Thailand:
Tibetanere lærer burmesere om demokrati
Tibetanske kvinneaktivister besøkte nylig en burmesisk flyktningleir i Thailand for en to ukers demokrati-workshop, skriver nettstedet phayul.com
Aktivistene fra organisasjonen Tibetan Women’s Association (TWA) sier målet for denne gang var å kunne gi folk elementær opplæring i partipolitikk og valgprosesser, med særlig vekt på kvinners politiske deltagelse. TWA har tidligere vært med på arrangere uoffisielle valg blant eksil-tibetanske miljøer i India.
– For oss er dette snakk om være med på å bidra på byggingen av det fremtidige folkestyret i Burma etter militærjuntaens fall, iser en talskvinne for TWA til phayul.com
Mexico:
Kritiserer innvandringslov i Alabama
Offentlige tjenestemenn i Mexico har kommet med sterk kritikk av den nye innvandringsloven i den amerikanske delstaten Alabama. Loven, som iverksettes 1. september, gjør det mulig for politifolk å spørre siktede utlendinger om man har gyldig opphold i USA, selv om saksopplysningen er irrelevant. Skolebarn hvis foreldre er i USA uten avklart status, kan også nektes skoleplass eller gratis transport.
Talskvinne for Mexicos ambassade i Washington, Lydia Antonio, frykter loven vil føre til etnisk diskriminering. 
– Vi mener loven er en overtredelse av grunnleggende sivile rettigheter og kan føre til trakassering av mexikanere i USA med lovlig opphold eller mexicanske besøkende i landet, sier hun til CNN.