Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) – Hærverk møtt med motstandskraft og støtte - 24.04.2024 Europarådet og FN protesterer mot Storbritannias Rwanda-plan - 24.04.2024 Nylansert rasismeveileder fremmes som kunnskapsverktøy - 24.04.2024 Libya: Jøde krever tiltak mot antisemittisme Et mislykket forsøk på å gjenåpne synagogen i Tripoli har […]

Libya:

Jøde krever tiltak mot antisemittisme

Et mislykket forsøk på å gjenåpne synagogen i Tripoli har igjen satt libyske jøders situasjon på dagsordenen, skriver Jerusalem Post. 
Eksil-jøder håper revolusjonen i det nord-afrikanske landet vil bedre kårene. Under Gaddhafi-regimet var det ikke lett å være jøde, og et stort antall flyktet, for det meste til Israel og Italia. En av disse, Dawid Gerbi, har nå vendt tilbake til et fritt Libya, bare for å finne ut at utfordringene kan være større enn noensinne.

– Jeg fikk klar beskjed av væpnede vakter om å ikke nærme meg den gamle synagogen, siden det ville et brudd med lybisk arkeologilov, uttaler han bekymret til Jerusalem Post.
Gerbi, som forlot Libya som 12-åring, mener det nye interimstyret må ta hensyn til religiøse minoriteter som jøder og kristne for at landet skal få støtte fra USA og Europa.

USA:

Vietnamesere på hjemferie gir skilsmisse

Vietnam har beholdt sitt kommunistiske ettpartisystem, men har i likhet med Kina åpnet økonomien. I tillegg har man vedtatt amnestilover, slik at eksil-vietnameserne kan trygt vende tilbake for å besøke venner, slekt og gamle trakter. 
Langferieturene er populære blant vietnamesisk-amerikanere, særlig menn, noe som igjen skaper utroskapsfrykt blant deres vietnamesisk-amerikanske kjærester og koner. På folkemunne i miljøene snakkes det om en “kjærlighetsgeriljakrig”, skriver Silicon Valley Mercury News.
– Unge vietnamesiske kvinner er aggressive i jakten på en ektemann som kan gi dem et godt liv i Vesten. Ofte bryr de seg ikke om mannen er gift fra før av, de kler seg pent og trener, sier 38-årige Ha Tien fra California, som selv skilte seg fra ektemannen etter at han ble kapret av en yngre jente etter en av disse turene.

Afghanistan

Kommer verst ut i mor-barn-rapport

Redd Barna har for 12. gang laget en rangering hvor de legger vekt på helse, utdanning og økonomiske forhold for kvinner og barn i 164 land, skriver NRK
Ifølge rapporten State of the World's Mothers følges Norge av Australia, Island, Sverige, Danmark og en rekke andre i-land, mens Afghanistan ligger nederst sammen med diverse afrikanske land.
– Afghanistans har den høyeste forekomsten av dødsfall for gravide kvinner og kvinner som føder, samt den laveste gjennomsnittlige levealderen for kvinner. I tillegg er landet også på bunnen når det gjelder antall jordmødre per kvinne og de har den høyeste spedbarnsdødeligheten i verden.


Chile

Chilensk-tysk leder på frifot
Hartmut Hopp, tidligere nestleder i det lukkede tyskspråklige sekt-samfunnet Colonia Dignidad i Sør-Chile, er nå på frifot etter å rømt til Tyskland, skriver Rheinische Post.
I flere tiår fikk han og andre ledere i Colonia Dignidad operere uforstyrret, både på grunn av den isolerte beliggenheten langt ute i ødemarken, og på grunn av tette bånd til det Pinochet-regimet. I Colonia ble ikke bare sektens egne medlemmer terrorisert og misbrukt, men stedet ble også brukt som tortursenter for regimets politiske motstandere.
Først i 2005 ble sektleder Paul Schäfer og 22 andre dømt for seksuelt misbruk av 25 barn. Hopp har anket flere ganger og klarte nylig å rømme landet før chilenske myndigheter fikk tatt ham inn til soning.
– Saken er en politisk skandale, sier advokat Wolfgang Kaleck, som leder organisasjonen for menneskerettigheter og konstitusjonelle rettigheter ECCHR, til Rheinische Post.