Verden Rundt

Statsminister i Hellas, Antonis Samaras
Foto: Wikimedia Commons
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Lager kunst om rosa kjoler og politivold - 25.05.2024 Første mann med flerkulturell bakgrunn vinner DIXI-prisen - 24.05.2024 – Vil ikke ha «mangfoldsvasking» - 24.05.2024 – Ikke følg i våre fotspor! Internasjonale eksperter advarer Norge mot å privatisere helsevesenet, skriver fagforbundet.no. […]

– Ikke følg i våre fotspor!

Internasjonale eksperter advarer Norge mot å privatisere helsevesenet, skriver fagforbundet.no. Profittoprienterte sykehjem har flest feil, færrest sykepleiere og de sykeste pasientene, viser en amerikansk studie.

Professor i sosiologi ved University of California, Charlene Harrington, og hennes forskerkolleger har undersøkt 17 000 sykehjem. Hun kom med en klar oppfordring til Norge om å ikke gjøre som USA.

– Forretningsdrift og helsevesenet er overhodet ikke forenelige, kommenterte hun til forskning.no.

Norsk-pakistaner stilte til valg

Nylig stilte Naeem Raza (45) opp til valg til den pakistanske nasjonalforsamlingen, men tapte på målstreken. Til daglig eier han en pub på Sinsen og driver en resaurant på Notodden.

Raza som opprinnelig kommer fra småbyen Kotla, fikk fast oppholdstillatelse i Norge i 1987. Til vanlig bor han på Høybråten i Oslo, og stilte som kandidat til provinsforsamlingen i Punjab for Muslim League-Quaid (PML-Q) med valgløftene om kamp mot korrupsjon og jenteskolen. Likevel gikk det ikke hele veien.

– Jeg fikk oppleve god stemning, og er ikke bitter. Nå skal jeg hjem til Norge igjen, sier han til VG Nett.

Eks-diktator fikk 80 års fengsel

Guatemalas tidligere leder, Efrain Rios Montt, ble historisk da han som den første statsoverhode ble dømt for folkemord i en nasjonal domstol, opplyser Al-Jazeera.

Noen dager senere ble imidlertid dommen omgjort av landets øverste domstol, melder BBC. Nå må saken etter alt å dømme behandles på nytt.

Rios Montt, som var USAs alliert i den kalde krigen Rios Montt ble funnet skyldig i folkemord og gitt 80 års fengsel. Under regjeringstiden hans skal 2000 itxil-indianere samt aktivister og fagforeningsfolk ha blitt drept.

Høyesterettsdommer Yasmin Barrios var klar og kategorisk da den første dommen falt.

– Ofrene fortjener rettferdig oppreisning, uttalte hun til nyhetsbyrået Reuters.

Nå er det likevel usikkert hva som vil skje med ofrene, på grunn av omgjøringen av dommen.

Inviterer kinesiske investeringer

Hellas statsminister Antonis Samaras kom nylig med en oppfordring til det kinesiske næringslivet om å investere i det kriserammede landet, skriver avisen Ekathimerini.

Samaras, som nylig var på offisiell statsbesøk i Kina, besøkte blant annet handelsdelegasjoner i Shanghai og Beijing. I sin tale understreket Samaras viktigheten av å utvikle langsiktige strategiske bånd mellom begge land.

– Vi har en urgammel historie til felles, og en felles fremtid fylt av muligheter, tross vanskelighetene Hellas går gjennom, sa han under talen.