Blander Balkan og klassisk

Seks nasjoner på samme scene

Kuraybers - et nytt og spennende band som består av en flernasjonal vennegjeng som fant hverandre på Musikkhøgskolen i Oslo.
Foto: Claudio Castello
Hørt den om serberen, bosnieren, bulgareren, polakken, katalaneren og nordmannen? Ikke? Da har du heller ikke hørt om Kuraybers.

Bandet oppstod høsten 2012, og medlemmene er alle unge instrumentalister som møttes på Norges Musikkhøgskole.

Utrop traff seks av bandets sju medlemmer på Balkanfesten i Evanger tidligere denne sensommeren, der de spilte en halvtimeslang konsert. Katalaner og trompetist Ramon Figueras var for denne anledningen sykemeldt, fortalte bandets medlemmer.

– Han hadde så lyst til å være med, så det var litt synd at han ble syk, legger de til.

Fra venstre: Espen Wensaas, Greg Miszczyszyn, Almir Meskovic og Daniel Lazar.
Foto : Claudio Castello

Første steg i dette kulturmøtet var da vi spilte sammen med Greg og Almir på Norske Talenter.

Navnet kan nok være ukjent for mange her i Norge, men skjemmer ihvertfall ikke medlemmene.

– Kurayber (fra ordet kurajber) er et balkansk slangbegrep som kan bety både tøffing og forfar, en form for gammel hedersbetegnelse som ble gitt til krigere, helter og populære banditter, forteller trekkespiller Almir Meskovic, opprinnelig fra Bosnia.

Et musikk- og kulturmøte
Gitarist Espen Wensaas og kontrabassist Bjørnar Kaldefoss Tveite er begge spesialiserte innen jazz, mens flere av de andre i bandet tar en master i klassisk.

– Første steg i dette kulturmøtet var da vi spilte sammen med Greg og Almir på Norske Talenter, hvor vi ikke nådde helt til topps, men hvor vi fant hverandre kunstnerisk. Senere har de andre kommet inn, noe som gjør at vi nå er et sjumannsband det meste av tiden, sier Wensaas.

– En av låtene deres inneholder en egen eklektisk tolkning av Grieg. Er dette noe som kjennetegner Kuraybers?

– Vi vil utvikle vår egen stil, helt klart. Noen av oss har klassisk utdanning, andre har kompetanse i andre sjangre. Vi liker å mikse alt sammen, og se hva vi får som sluttprodukt, sier fiolinist Daniel Lazar fra Serbia.

Apropos identitet og kultur forteller han at han er halvt rumensk.  

– Jeg også lautari (journ. anm.: tradisjonell rumensk folkemusikk) i blodet og gjør dette til en del av repertoaret.

Gir mersmak
Konserten i Evanger var bandets første på mange måneder, og noe bandet hadde gledet seg lenge til.

– Å være på en scene med et publikum er noe spesielt, noe annet enn å bare sitte på øvingsrommet eller prøve å lage en utgivelse, sier andreakkordeonist Greg Miszczyszyn fra Polen.

Fremtidsplanene er uansett klare.

– Vi skal til UKA-festivalen på Voss, ikke langt unna herfra, senere på høsten. Vi jobber også for å lage for vår første samlede utgivelse. Alt handler om tro på egne evner og om viljen til å realisere vår drøm, smiler Wensaas.