Verden rundt

Norsk laks mer pop i Vietnam enn Kina

 
Foto: Andrea Pokrzywinski
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Hans Dahle hedret med Lokalradioprisen - 18.03.2024 Gir ut Karsten og Petra-bok om å feire eid - 17.03.2024 Oslo rådhus inviterte til historisk fastebruddsmiddag - 16.03.2024 Mens eksport av norsk laks til Kina kollapset etter fredsprisutdelingen i 2010, har eksporten til […]

Mens eksport av norsk laks til Kina kollapset etter fredsprisutdelingen i 2010, har eksporten til nabolandet Vietnam økt voldsomt de siste årene, melder NRK.

Norges fiskeriutsending i Kina og Hongkong, Sigmund Bjørgo, vil ikke konkludere om hvorfor markedsandelen for norsk laks har falt så kraftig i Kina de siste tre årene.

Konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest er derimot ikke i tvil om at fredsprisutdelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo er den direkte årsaken.

– Her er det ingen hemmelighet at Kina-nedgangen har sammenheng med fredsprisutdelingen. Situasjonen er “politisk kinkig” og ikke noe næringen selv kan løse. Det er norske myndigheter som sitter på løsningen, sier Aarskog til NRK.