Verden rundt

 
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Flerkulturell festival i Molde vil fremme verdien av mangfoldighet - 29.05.2024 Høyrevridd Europaparlament kan nasjonalisere asylpolitikken - 29.05.2024 Stadig flere søker inkluderingsmidler - 27.05.2024 Sparket 15 ansatteKenyansk UDI har som følge av den pågående etterforskningen av terrorangrepet på Westgate kjøpesenter sparket […]

Sparket 15 ansatte
Kenyansk UDI har som følge av den pågående etterforskningen av terrorangrepet på Westgate kjøpesenter sparket 15 ansatte, melder BBC. 

Talsmann Joseph Ole Lenku sier de 15 ansatte hadde satt nasjonens sikkerhet i fare ved å utstede ID-dokumenter til irregulære innvandrere. Han sa også at regjeringen vil begynne med repatriering av somaliske flyktninger for å forebygge ytterligere angrep. 

Minst 67 mennesker ble drept da militante tilhengere av islamistgruppa al-Shabaab angrep kjøpesenteret i Nairobi i september. Kenya huser også verdens største flyktningleir, Dadaab, hvor det bor en halv million mennesker, i nærheten av den somalske grensen.

Foto : Troms Arbeiderparti/Creative Commons

Anti-amerikanske bannere fjernet
I løpet av den siste uken har det dukket opp flere bannere i den iranske hovedstaden Teheran som sverter USA og amerikanere. Nå har de antiamerikanske bildene blitt fjernet av myndighetene, skriver Aftenposten.

Fjerningen tolkes både som at Irans nye president Hassan Rouhani ønsker et bedre forhold til USA enn sin forgjenger, og som at det finnes motstand mot hans nye linje.

– I et vilkårlig trekk, uten kunnskap eller med godkjennelse fra kommunen, har en kulturell institusjon hengt opp reklameplakater, sier talsperson for myndighetene i Teheran, Hadi Ayyazi, til nyhetsbyrået Reuters.

Går glipp av EU-midler grunnet diskriminering
EU er klar til å stoppe en overføring av 47 millioner euro til Bosnia-Hercegovina etter at landets politikere igjen har mislyktes i å reformere landets diskriminerende valglov, skriver nettstedet balkaninsight.com.

Grunnloven og valgloven nekter blant annet jøder og sigøynere adgang til å velges til landets presidentskap på grunn av sin etniske tilhørighet.

– Vi vil omdirigere om lag 47 millioner euro i finansiell støtte som var ment for Bosnia-Hercegovina i IPA-programmet for i år, sier Andy McGuffie, kommunikasjonsansvarlig ved EUs delegasjon til Bosnia-Hercegovina til nyhetsbyrået Reuters.

Norsk klippfisk populært i Brasil
En av Brasils største butikkjeder, Pao de Acuar har kjøpt inn 2.900 tonn med klippfisk for å møte etterspørselen. Økningen er på 17 prosent i forhold til samme tid i fjor, skriver avisen O Globo.

Klippfisk er dyrt i Brasil, rundt 30 reais per kilo. Gang den brasilianske mynten med tre og du får omtrent prisen i norske kroner. 90 kroner kiloet. Likevel får ikke brasilianere nok av Bacalhau de Noruega.

– Alle kjøper klippfisk, fattig som rik, sier Felipe Mussalem, direktøren for kjeden Casas Pedro til NRK.