Rens tærne på tyrkisk måte!

Fiskene renser huden og gir myke føtter. Denne gamle tradisjonen fra Tyrkia har nå kommet til Norge
Foto: Tove Andersson
Det kiler veldig når et par hundre fisk biter i føtter og legger. I Norge har en tyrkisk tradisjon kommet til de store kjøpesentrene. Her kaller vi det "Fiskespa".

 

Garra Rufa er små fisker fra Tyrkia. Folk begynte å bruke dem i Norge for et par år siden. I Tyrkia er det vanlig å bruke disse fiskene mot hudsykdommen psoriasis. I Tyrkia kaller folk dem «Doktorfisk»

Folk ler når de prøver fiskene. Det kiler godt. De har satt fra seg handleposene for å prøve ut metoden.

I Tyrkia og Midtøsten har de brukt Garra Rufa-fisken i over 400 år. Det er to forskjellige tannløse fisker. Dette er fisk som trives ved 37 grader.

Fiskene renser huden og gir myke føtter. Denne gamle tradisjonen fra Tyrkia har nå kommet til Norge.
Foto : Tove Andersson

De brune småfiskene har blitt veldig populære i storbyer over hele verden.

Populære i mange land
De brune småfiskene har blitt veldig populære i storbyer over hele verden. I Norge får man først et fotbad på 10 minutter for å mykgjøre og rense føttene. Deretter skal beina oppi akvariet. Fiskene napper og suger døde hudceller, og mange mener at behandlingen øker blodsirkulasjonen i føttene. Vannet renses flere ganger i timen. Allerede etter en halv time er føttene myke. Dette er naturlig peeling.

Kyssefisken, eller sugefisken, er morsom og gir avkobling. Det er jo umulig å gå noe sted så lenge føttene er i bassenget, så du blir nødt til å sitte rolig og vente. Det er meditasjon i seg selv.

Før var hjemmespa seg duftlys, skrubb og fuktighetskrem. Nå er det Garra Rufa, småfisk, som gjelder. Et søk på nettet viser at man kan kjøpe seg en Garra Rufa for 45 kroner. Det er bare å sette igang, altså, men bassenget – eller akvariet – koster mye mer.