Somaliere sender barna til utlandet

Mange barn som er født i Norge, går på skole i andre land. Somaliere er de som sender barna sine oftest ut av landet.
Foto: Flickr/Trocaire
Foreldre sender barn fra Norge til Somalia for å gå på skole. Det er stort problem, mener politikere. 

En ny rapport viser at 6000 barn har blitt sendt til hjemlandet siden 2000. Rapporten er laget av Institutt for samfunnsforskning. Det er særlig foreldre fra Somalia, Pakistan og Irak som sender barna til hjemlandet. Foreldrene vil lære barna sin kultur, religion og språk.

95 prosent av barna er i alderen null til 13 år. De fleste kommer tilbake til Norge etter noen år.

– Dette er ganske stygge tall. Hvor er norske myndigheter opp i alt dette? Dette er norske barn. Hva vil de tenke om Norge når de ser at ingen vil hjelpe dem? spør Saynab Mohamud i VG. Hun er somalisk-norsk forfatter og Venstre-politiker.

Rapporten viser at mange barn blir sendt til en helt annen verden. Noen må bo i kjempestore byer, andre langt ute på landsbygda.

Noen går på dyre privatskoler, andre går på koranskoler. Noen har positive erfaringer, andre kommer tilbake med problemer.

– Vi ser at mange somalisk-norske foreldre sender barn ut selv om barna ikke vil. Hvor mange som tvinger barna, vet vi ikke. Tvang er et tema som er viktig å snakke om i disse sakene. Det sier Hilde Lidén til VG. Hun er en av forskerne som har skrevet rapporten.

Barne-, likestillings-, og inkluderingsminister Solveig Horne vurderer å foreandre loven for å stoppe foreldre som vil tvinge barna til å bo i utlandet.

– Dette er alvorlig, tallene er skremmende høye, sier Horne til VG.

Horne vil at barnevernet skal ha få lov til å overta ansvaret for barn som er bor i Norge, men som er ufrivillig i utlandet.

– Vi har sviktet barna. Dette vil jeg nå ta tak i. Vi ser på om vi skal endre barneloven og barnevernsloven, og sammen med Justisdepartementet vurderer vi også hvordan passloven virker for disse barna, sier ministeren.