Engasjert bok om Den arabiske våren og kvinner i Egypt

Revolusjonen – i Nawal El Saadawis skarpe penn

Nawal El Saadawi (82) har skrevet om bok om den egyptiske revolusjonen og det som skjedde etterpå.
Foto: Ordfront
Hun er 82, egyptisk og har tatt tak i tema som politikk, religion og kvinneundertrykkelse i en mannsalder. Nå er boka hennes om den egyptiske revolusjonen og dens etterspill kommet på svensk. 

 

Nå har Ordfront forlag i Sverige utgitt “Revolusjonsskrivarna”, den sjuende boka oversatt til svensk, og en roman med den arabiske våren som bakteppe. I boka møtes to kvinner fra ulike samfunnsklasser – og det begynner på Tahrirplassen med en blødende kvinnekropp i trengsel, stank og lik.

Forfatteren, psykologen og spaltisten Nawal El Saadawi var på Tahrirplassen da Mubarak ble avsatt og opplevde at militærdiktaturet overtok. Mot dette som bakgrunn er den nye boka en videreføring av kampen for demokrati: Folk fra alle samfunnslag samles på torget og roper “Bort med regimet!”

Viser dagliglivet
El Saadawi forsøker å forklare hvor sinnet og engasjementet for endring kommer fra.

 
Foto : Ordfront

Det er dette – for oss – nesten glemte kvinnesynet, som beskriver det egyptiske samfunnets struktur.

Dette gjør hun gjennom å vise dagliglivet til to kvinner som møter hverandre bak murene. Her føder de hvert sitt barn, kvinnen som drepte sin mann og den samfunnskritiske journalisten. Fuada og Saaidas døtre arver mødrenes skjebne. Historien begynner når de to kvinnene slipper ut av fengselet og leseren får følge deres liv. Den uredde journalisten Fuada og husholdersken, Saadia, morderske.

Gjennom dialogene framtrer et klassedelt og kjønnsdelt samfunn, til tross for at kvinnene er yrkesaktive.

Forfatteren har selv mye brennbart stoff i bagasjen: datter av en tjenestemann som kjempet i revolusjonen i 1919, mistet foreldrene tidlig og fikk ansvaret for ni yngre søsken, ble selv kjønnslemlesteto og i 1981 fikk hun selv erfaring med å sitte bak lås og slå. Myndighetene fant henne for provoserende.

Endimensjonale menn
Vi har lest og hørt historiene før: Om menn som ikke vil at kvinner skal delta i samfunnslivet, om kvinnemishandling, seksuelle overgrep og patriarkat. El Saadawi kan bli repeterende, men det er dette –for oss – nesten glemte kvinnesynet, som beskriver det egyptiske samfunnets struktur.

Skal man sette fingeren på noe, må det bli at mennene kan bli endimesjonale. Nawal El Saadawi vil ikke at vi skal glemme, og hun “selger” sitt engasjement bak et godmodig bestemorsutseende, og et lynende skarpt blikk – med et oppriktig håp; døtre som viderefører mødrenes kamp.

BOK

Forfattar: Nawal El Saadawi
Tittel: Revolutionsskrivarna
Oversettelse til svensk: Marie Anell
Antall sider: 245

NAWAL EL SAADAWI 

var en av frontfigurene under revolusjonen i Egypt. Hun er en av den arabiske verdens mest stridbare feminister og hun deltok hver dag under demonstrasjonene på Tahrirplassen.

Hun har mottatt en rekke litteraturpriser, blant annet Stig Dagerman-prisen i 2012. Hennes forfatterskap er et av dem som alltid er med når det spekuleres om hvem som får neste Nobelpris.