Den universelle voldtekten

 
Foto: Fanney Antonsdottir
Voldtekt og deretter drap for å skjule den kriminelle handlingen har pågått lenge og er utbredt på Det indiske subkontinentet. Det er først nå media har begynt å rette oppmerksomheten mot dette.
0Shares

To mindreårige jenter ble funnet voldtatt og antakelig drept i India. Voldtekt og deretter drap for å skjule den kriminelle handlingen har pågått lenge og er utbredt i regionen. Det skjer grove overgrep, mishandling og utnyttelse av kvinnene.

Mediedekningen det siste året kan få oss til å tro at en voldtektsbølge herjer i India. Turister ble voldtatt, jente ble voldtatt på buss og senere døde av skadene, to dalit-jenter ble voldtatt osv. Disse hendelsene er grove, og når de ender med drap, så blir det offentlig. Både indiske og internasjonale medier har vært flinkere til å dekke saker knyttet til voldtekt og drap nå enn før. I svært mange saker hvor kvinner utsettes for voldtekt, ender det ikke med drap, og ugjerningen forblir derfor i det skjulte. Ingen vil gifte seg med en jente som er voldtatt, og familien mister æren i lokalsamfunnet om en i deres familie er voldtatt.

India reviderte landets lover om seksualforbrytelser etter at en student ble gjengvoldtatt på en buss i New Delhi desember 2012, men nye voldtektssaker fortsetter likevel å ryste landet. Det at enkelte indiske ministre uttaler noe som at “noen ganger kan voldtekt være riktig” eller at “voldtekt ikke skjer med vilje”, viser at det er en lang vei å gå.

Såkalte “nachspielvoldtekt” er den mest utbredte formen for voldtekt i Norge.

Kastetilhørighet
Mennesker som hører til lavere kaste, blir sett ned på. De er født i en lavere kaste eller er kasteløse som en straff for ugjerninger de begikk i sitt forrige liv. Middelklassen og de øvrige kastene styrer India politisk, religiøst og kulturelt. De laveste kastene og kasteløse er i mindretall og tar seg av de skitne jobbene. Kvinnene i disse yrkene utsettes for voldtekt. En kvinne fra lavkaste ble voldtatt, men siden han som utsatte henne for dette, er sjefen, må hun leve med det. Hun stod nylig fram i et indisk tv-program og fortalte om hvor vanlig dette er blant kvinner fra hennes kaste.

Religiøse forklaringer
En lokal landsbyleder i India mente fraværet av regn, som førte til ødelagte avlinger, var knyttet til at gudene var sinte. En jomfru måtte ofres for å blidgjøre regnguden, og en tenåringsjente ble derfor voldtatt i religionens navn. Det er også vanlig å gifte bort den voldtatte jenta til han som voldtok. For ingen andre vil gifte seg med en ikke-jomfru jente.

Familieoppgjør
Mange landsbyer har store “familier” som består av mer eller mindre nære slektninger. Er et familiemedlem voldtatt, skal denne familien voldta en annen i gjerningsmannens familie som hevn.

Og det finnes mange andre årsaker. Kulturelle praksiser, kvinnens likestillingssituasjon i det indiske samfunnet, lav utdannelse, osv.

Men voldtekt er også veldig vanlig i et likestilt samfunn som Norge. Det er antatt at det begås rundt 15 000 voldtekt per år. Såkalte “nachspielvoldtekter” er den mest utbredte formen for voldtekt i Norge, ifølge tall fra politiet. Både gjerningsmann og offer er alkoholpåvirket.

Andre steder blir voldtekt brukt som middel i krigen.

Uansett omstendighet eller årsak er voldtekt en forbrytelse som ikke må finne sted. Fordi voldtekt kan ha sammensatte og komplekse årsaker, er det også vanskelig å bekjempe den globalt. Hvert enkelt land, hver delstat og landsby må først anerkjenne voldtekt som forbrytelse, og deretter handle for å forebygge.