Verden Rundt

 
Foto: Remi Noyon
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) LDO kan måtte handskes med flere kommuner som varsler «Drammen-vedtak» - 24.02.2024 Klokkene i Nidarosdomen ringer for krigsofre og flyktninger - 23.02.2024 Ungdomspolitiker gir løsninger på integreringsutfordringene i Drammen - 23.02.2024 Foreslår ebola-samarbeid med USA Selv om forholdet mellom Cuba og […]

Foreslår ebola-samarbeid med USA

Selv om forholdet mellom Cuba og USA har vært elendig siden handelsblokaden ble innført for mer enn 50 år siden, åpner det seg nå en ny mulighet for samarbeid: felles kamp mot ebola i Vest-Afrika.

Nå har Cubas tidligere statssjef Fidel Castro foreslått en felles aksjon i samarbeid mellom for å kjempe mot ebola-utbruddet. I en artikkel publisert i den offisielle cubanske avisen Granma uttaler Fidel Castro at ”[vi] med glede vil samarbeide med USA mot sykdommen”.

– Helsepersonell som reiser hvor som helst for å redde liv, selv om de kan miste sitt eget, er det største eksempel på solidaritet som et menneske kan tilby. Og særlig da man ikke har noen økonomiske forventninger, uttalte Castro i et intervju med avisen.

Jødiske barn må skjule religiøs identitet

Antisemittismen øker i Europa øker, og barn i Belgias hovestad Brussel må skjule at de er jøder, skriver Aftenposten i en artikkel. Samtidig viser en fersk, global undersøkelse fra Anti-Defamation League viser at 15 prosent av nordmenn har antisemittiske forestillinger. 

Forstander i Det mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, mener høy antisemittisme er et tegn på et sykt samfunn. Nå forteller folk i det jødiske miljøet iOslosom ikke vil stå frem at også jødiske barn i Norge er redde.

– Hvis du går på skole med et stort muslimsk miljø, tror jeg ikke det første du gjør er å rekke opp hånden og fortelle om din jødiske avstamning, sier en kilde til Aftenposten.

Medlem av Front National konverterte

Front National i Frankrike er et høyreekstremt populistisk parti og sterkt islamkritisk. Maxence Buttey (22) er suspendert fra partiets regionale komité etter at han offentliggjorde at han hadde konvertert til islam og oppfordret andre til å gjøre det samme.

En tid etter at FN gjorde et brakvalg i april med sterkt innvandringskritisk retorikk, kunngjorde leder Marine Le Pen at hun ville forby muslimske og jødiske elever å få servert lunsj uten sviekjøtt. – Religion skal ikke være en del av den offentlige sfære, slik er loven, uttalte hun til radiokanalen RTL.

Buttey på sin side hevdet at Front National og islam har mye til felles. Den unge politikeren har vært folkevalgt i en østlig forstad til Paris, Noisy-le-grand.

Sør-Afrika nektet Dalai Lama visum

Sør-Afrikas president Jacob Zuma høster igjen kritikk etter å ha gjort det klart at tibetanernes åndelige leder Dalai Lama er uønsket i landet, melder nyhetsbyrået AFP.

Tibets åndelige leder hadde søkt om visum til Sør-Afrika for å delta under en samling med 14 andre nobelprisvinnere i Cape Town til en konferanse, som skulle markere 20 år med flertallsstyre i landet.

Nå får presidenten kritikk fra sine egne landsmenn.

– Regjeringen sender et signal om at de vil holde seg inne med Kina og Russland, mens man er fiendtlig innstilt til vestlige demokratier, mener Frans Cronje fra South African Institute of Race Relations overfor AFP.