Det bør bli lov med dobbelt statsborgerskap

Professor Andreas Føllesdal.
Foto: UiO
– Norges politikk er feil. Vi bør heller gjøre som Danmark. De har laget en ny lov om statsborgerskap. Det skriver Andreas Føllesdal, professor i filosofi.

– Det norske forbudet mot dobbelt statsborgerskap hadde tre gode mål: å gi lojalitet til staten, å integrere utlendinger i Norge og å unngå praktiske problemer, skriver Føllesdal i Aftenposten. 

Men forbudet virker ikke som det skal, mener han.

– Det er vanskelig å forstå forbudet. Det er ikke mulig å stemme ut fra politisk lojalitet til en annen stat. De som stemmer i Norge, kan tross alt bare velge blant norske partier til stortingsvalg i Norge.

Å kreve at nye borgere må slette sitt andre statsborgerskap gir dårlige integrering, ikke bedre, mener professoren.

– I 2011 fant vi ut at mange heller lar være å søke norsk statsborgerskap – ikke minst folk fra Europa, USA og Australia, skriver han.

Det tredje argumentet mot dobbelt statsborgerskap var praktisk, ifølge professoren: Hvor skal personene ha militærtjeneste, betale skatt etc? Han mener at slike problemer har blitt borte eller blitt løst – ikke minst i Europa hvor stadig flere land aksepterer dobbelt statsborgerskap.

Danmark åpnet før jul for muligheten til å ha dobbelt statsborgerskap.

– Dermed er Danmark den siste av mange land som har fått nye regler for statsborgerskap. Norge bør bli det neste, skriver Føllesdal.