Verden Rundt

 
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Oslo Mela klare med årets første artister - 26.04.2024 Kommunikasjonssvikt på sykehus med fatale følger - 26.04.2024 Innvandrerdøtre lykkes både i jobb og utdanning - 25.04.2024   Høyreradikale samlet i St. Petersburg Rundt 150 medlemmer fra Russlands nasjonalistiske parti og deres […]

 

Høyreradikale samlet i St. Petersburg

Rundt 150 medlemmer fra Russlands nasjonalistiske parti og deres europeiske motparter – inkludert Hellas’ Gyldent daggry og Tysklands Nasjonaldemokratiske parti (NPD) – var samlet tidligere i vinter under en konferanse i Russland for å vise sin støtte til president Vladimir Putin.

Konferansen er både et opprop til støtte for Russland, og for å fremme «tradisjonelle verdier». Høyreradikale grupper fra hele Europa har blitt høylytte tilhengere av president Putin, og på konferansen avfeide de Vestens håndtering av Ukraina-krisen.

Slipper unna straff etter VM-plakat: lederen for det høyreekstreme tyske partiet NPD, Udo Voigt.
Foto : Mark Peters

– Vi støtter ikke sanksjonene mot Russland som følge av Ukraina-konflikten, sa Udo Voigt, innvalgt i EU-parlamentet for NPD, under konferansen.

UD kan ikke hjelpe Syria-fareres familier

I takt med IS-krigernes blodige henrettelser øker antallet nordmenn som vil hjem fra de terrorherjede områdene i Syria, får VG opplyst av kilder med nær kjennskap til IS-kontrollerte områder i landet.

– Situasjonen der nede blir stadig verre, og flere enn før vil hjem. Det er altfor mange som vil ut, samtidig er det altfor mange som vil inn. De som rekrutterer guttene og jentene våre er veldig proffe, og veldig farlige.

En situasjon som norske myndigheter lite kan gjøre noe med.

– Vi har ikke noe apparat som kan sikre norske borgere en trygg utreise fra Syria, sier kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet til VGNett.

EU lover hjelp til Tunisia

EUs ledere er enige om å styrke samarbeidet med Tunisia i kjølvannet av terrorangrepet i mars, og lover også mer økonomisk støtte til landet.

I en erklæring som ble vedtatt på et EU-toppmøte, fordømmer EU-lederne terrorangrepet og uttrykker medfølelse med familiene til dem som mistet livet eller ble såret.

– EU vil intensivere samarbeidet med Tunisia for å kunne stå sterkere sammen mot terrortrusselen, for å styrke Tunisias lovende demokrati og for å bistå landets økonomiske og sosiale utvikling, heter det i uttalelsen fra Brussel.

Ecuador tilbyr megling

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino sier til den venezuelanske tv-kanalen Telesur at både USA og Venezuela har vist “interesse” i å løse siste tids diplomatiske konflikt.

Konflikten begynte for en måned siden, da USAs president Barack Obama frøs kontoene og utviste flere tjenestemenn ved den venezuelanske ambassaden, i tillegg til å kalle landet for en trussel mot USAs sikkerhet. Venezuelas president Nicolas Maduro anklager på sin side USA for å stå for en “aggressiv utenrikspolitikk”.

– Jeg tror begge lands myndigheter er interessert i å løse det hele på fredelig måte, til tross for store meningsforskjeller, sier han til Telesur.