Verden Rundt

 
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Vil fremme vitenskapelig basert antirasisme - 28.03.2024 Tradisjonell tamilsk konsert som musikkterapi - 27.03.2024 Argentinsk multikunstner fikk tildelt Ibsenprisen - 27.03.2024   USAs latinobefolkning blir stadig mer engelskspråklig Engelsk blir stadig mer vanlig blant amerikanere med latin-amerikansk spanskspråklig bakgrunn (latinos), mens […]

 

USAs latinobefolkning blir stadig mer engelskspråklig
Engelsk blir stadig mer vanlig blant amerikanere med latin-amerikansk spanskspråklig bakgrunn (latinos), mens andelen som snakker spansk hjemme er på tilbakegang, viser en rapport publisert denne uken av Pew Research Center, skriver avisen Al Dia News.

Ifølge rapporten sier 3,3 millioner av latinoer født i USA at de behersker engelsk bedre enn spansk, noe som utgjør 89 prosent av gruppen.  I 1980 svarte 72 prosent av de USA-fødte latinoene det samme. Til sammen bor det rundt 50 millioner latinoer i USA, de fleste av dem er født i utlandet. Blant dem som har innvandret til landet, er andelen som snakker spansk hjemme imidlertid omtrent uendret. Den ligger på 73 prosent i dag, mot 78 prosent i 2000 og 75 prosent i 1980.

Norske ungdommer på gitarfestival i Bulgaria
Tidligere i vår reiste KIN-bandet Døgnflue med to lærere fra Surnadal for å delta på den fjerde internasjonale festivalen i klassisk gitar i Ruse, nord i Bulgaria, melder trollheimsporten.no.

 
Foto : Renaud Hoyois

Ungdommene kunne i et reisebrev fortelle:

– Vi hadde øvd og gledet oss til dette lenge, og vi var nok litt nervøse rett før avreise. Men både konserten og responsen gikk over all forventning og dagen derpå kunne vi kose oss med litt shopping og sightseeing før vi gikk på avslutningskonserten med et stort gitarorkester fra Ruse.

Egyptere nektes utreise til Tyrkia
Egyptiske kvinner får ikke lenger lov til å reise til Tyrkia uten sikkerhetsklarering, kunngjør politiet i landet. Det melder tv-kanalen RT News.

Forordningen gjelder kvinner i alderen 18-40, i tillegg til egyptiske menn i alle aldre. Fordordningen har kommet som følge etter at det ble oppdaget at stadig flere egyptiske kvinner med jihadistsympatier reiser til Tyrkia, og så videre til områder kontrollert av terrorgruppen Islamsk Stat (IS) i Syria for å bli “jihad-bruder”.

Egyptiske myndigheter er også bekymret for at egyptiske menn som reiser til Syria vil bidra til ekstreme islamistiske grupper i Egypt. Siden de militære overtok makten etter kuppet i 2013 har det vært flere mindre terrorangrep i landet.

Fredsaktivister til Korea
30 prominente, kvinnelige fredsforkjempere reiser i slutten av mai til Nord-Korea, hvor de skal holde seminar i hovedstaden Pyongyang. Etterpå skal de sammen med nordkoreanske kvinner vandre mot grensen til Sør-Korea, skriver Aftenposten.

– Kvinner fra 12 av verdens land skal vise solidaritet med kvinner i Nord-Korea og Sør-Korea, sier tidligere fredsprisvinner Mairead Corrigan Maguire til Aftenposten. Corrigan Maguire vant prisen i 1976 for sin innsats for fred i det konfliktfylte Nord-Irland.

Aktivistene håper imidlertid at deres aksjon skal føre til endringer utover den symbolske betydningen.

– Etter 70 år er det på tide med fred, sier Corrigan Maguire videre.