Du kan gi bort en nyre

Informasjon om organdonasjon på flere språk. Sammendrag på urdu her
Foto: Stiftelsen Organdonasjon
Syke mennesker trenger av og til et hjerte, en lever eller en nyre. Du kan gi bort en nyre til en venn eller en person i familien mens du fremdeles lever. 
Leila Feratovic og Claudio Castello
Latest posts by Leila Feratovic og Claudio Castello (see all)

 

I dag venter over 450 mennesker på et nytt organ. Stiftelsen Organdonasjon har laget informasjon om organdonasjon i brosjyrer og på nettsidene sine på engelsk, urdu, somali og arabisk.

– Folk må få vite mer om hva det betyr å gi bort et organ. Da blir det lettere for dem å bestemme seg for om de skal gjøre det. Sykehusene i Norge trenger flere organer. Det er veldig viktig for dem som er syke, sier Troels Mathisen, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Stiftelsen har laget informasjon på flere språk. De kaller prosjektet ”Inni er vi like”. De vil lære innvandrere mer om hva det betyr å gi bort et organ.

Mimi Kleiberg vil at flest mulig skal få vite om organdonasjon. Vi skal ha flereseminarer og møter med foredrag på lettere og tilrettelagt norsk, forteller hun.
Foto : organdonasjon.no

– Vi tror at god informasjon vil gjøre at innvandrere lærer og forstår mer, sier Mathiesen.

Troels Mathisen
Foto : Pressebilde

– Handler om å nå ut
Mimi Kleiberg jobber med prosjektet “Inni er vi like”. Hun vil at informasjonen skal komme ut til flest mulig mennesker.

– Det er veldig viktig å skrive tilrettelagt. Alle trenger organer, uansett hvor de kommer fra.

Mimi Kleiberg vil at flest mulig skal få vite om organdonasjon. Vi skal ha flereseminarer og møter med foredrag på lettere og tilrettelagt norsk, forteller hun.
Foto : organdonasjon.no

Dere har valgt fire språk. Hvorfor?

– Vi valgte disse språkene fordi folk i deler av Asia og Afrika har blod- og vevtyper som er sjeldnere i Europa, og det er derfor nødvendig med donorer fra disse delene av verden. Vi har etterhvert planer om å skrive på vietnamesisk, polsk og andre språk i brosjyrene.

Får 100.000 i støtte
Brosjyreprosjektet er er støttet av ExtraStiftelsen, og foreløpig man har fått 100.000 kroner til oversettelse av brosjyrer og hjemmeside.

– I tillegg skal vi samarbeide med de ulike grupper og organisasjoner, blant annet gjennom seminarer.

Kleiberg sier det er viktig at informasjonen er tilgjengelig og at hennes organisasjon vil hjelpe til å få den ut blant folk.

– Nå som vi har materialet på rett språk, så er det også viktig å reise dit folk er. Vi vil ikke bare lage noe skriftlig. Vi må ut til de gruppene dette gjelder, forklarer hun.

Hele ettstedet organdonasjon.no finnes på engelsk. Det er også sammendrag på urdu, somali og arabisk.

 

Donorkort på smarttelefon.
Foto : Stiftelsen Organdonasjon/Flickr

Fakta om organdonasjon:

  • Over 450 mennesker i Norge venter på et nytt organ.
  • For å bli organdor må man fylle ut et donorkort. Dette kortet finnes på legekontorer og apotek. Man kan også laste ned donorkortet på smarttelefonen.
  • For å bli donor, må man informere pårørende om avgjørelsen.
  • Personer med ikke-etnisk norsk bakgrunn kan bli organdonorer.
  • En avdød kan donere: hjerte, 2 lunger, lever, 2 nyrer og bukspyttkjertel (pancreas), i alt 7 organer.
  • Fra bukspyttkjertelen er det mulig å trekke ut øyceller for donasjon (kan brukes som behandlingsform for diabetespasienter).
  • Som levende giver kan man også donere én av sine to nyrer til en slektning eller nær venn.

Kilde: Stiftelsen Organdonasjon