Lara Okafor, leder i Skeiv verden Oslo og Akershus.
Foto: Kristine Fidje Olsen
Lara Okafor er lesbisk. Hun har laget en møteplass for lesbiske innvandrere.
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

 

Å være homofil er at du er gutt og forelsker deg i gutter. Å være lesbisk er at du er jente og forelsker deg i jenter. Vi sier at homofile gutter og lesbiske jenter er «skeive». Lara Okafor kaller derfor møteplassen sin for Skeiv Verden.

Lara Okafor er født i Tyskland. Moren er norsk, faren er fra Nigeria. Lara kom til Norge i 2014. Hun meldte seg inn i Skeiv Ungdom. Der møtte hun mange norske.

Noen mennesker sier stygge ting til homofile og lesbiske. De tenker at skeive mennesker ikke er bra. Det er ikke lov å si sånt i Norge. Det er heller ikke lov å nekte folk noe hvis de er homofile eller lesbiske. Skeive har samme rett til arbeid og bolig som andre.

Jeg håper at skeive innvandrere kan føle seg hjemme i hele samfunnet.

I Norge har vi en lov om ekteskap. Den heter Ekteskapsloven. Der står det at en dame kan gifte seg med en dame og en mann kan gifte seg med en mann.

Lara ville lage en møteplass hvor skeive innvandrere kan treffe hverandre. Skeiv Verden vil hjelpe innvandrere som er homofile eller lesbiske. Skeiv Verden vil hjelpe dem til å få det bedre. Skeiv Verden vil at samfunnet skal vite mer om de skeive. Når man vet mer, forstår man mer. Organisasjonen vil også jobbe politisk for de skeive innvandrerne.

Lara forteller at møteplassen Skeiv Verden er veldig viktig. De skeive føler seg hjemme der. De treffer andre skeive som også er innvandrere.

Lara er sjef for Skeiv Verden Oslo og Akershus. Hun håper at vi ikke trenger møteplassen om noen år.

– Jeg håper at skeive innvandrere kan føle seg hjemme i hele samfunnet. Jeg håper at de slipper å måtte være med i organisasjoner som Skeiv Verden i fremtiden, sier Lara.

FAKTA:

  • I Norge er det lov for en mann å  gifte seg med en mann. Og en kvinne kan gifte seg med en annen kvinne
  • I 2008 bestemte Stortinget at heterofile og homofile skal få samme rett til ekteskap som andre. Denne loven blir kalt kjønnsnøytral ekteskapslov
  • Loven sier at at lesbiske par har rett til assistert befruktning
  • Loven sier at barn av homofile får juridiske foreldre fra starten av livet
  • Kirken har rett til å vie homofile, men ikke plikt

ORDFORKLARINGER:
Nekte: si nei, si at noen ikke får lov til noe
Skeiv: her – homofil, lesbisk, bifil eller transperson. Egentlig – ikke rett, skakk, skrå
Assistert befruktning: Det at en kvinne får hjelp av lege til å bli gravid
Vie: her – føre sammen i ekteskap, forene i ekteskap, ektevie