Stortingsgruppene til samarbeidspartiene Frp, Høyre, KrF og Venstre er enige om å be regjeringen gjennomgå retningslinjene for uttak av kvoteflyktninger.
Noen har mer makt eller mer penger enn andre. Sånn er det også i Norge. Men hvilket politisk parti liker de rike og mektige best?
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Statistisk Sentralbyrå har spurt 1 352 personer i den norske eliten: Hvilket politisk parti liker du best? De spurte i 2015.

Forsker Trygve Gulbrandsen har skrevet bok om svarene. Og avisen Klassekampen har skrevet mange artikler om boka de siste ukene. Det har ført til debatt i mange norske aviser. Her er svarene som Gulbransen fikk:

34 prosent av eliten liker Arbeiderpartiet best.
37 prosent liker Høyre best. 21 prosent av dem som ikke er elite liker Høyre best.

Hvilket parti liker eliten minst?
Bare én prosent av eliten liker Fremskrittspartiet (Frp) og Senterpartiet.

Trygve Gulbrandsen synes det er rart at nesten ingen i eliten liker Frp. Han trodde at mange i eliten vil like Frp:  – Den økonomiske eliten er konservativ. Jeg trodde de ville like Frp som også er et konservativt parti.

Å være konservativ er ikke å like forandringer.

9 prosent av eliten stemmer på Venstre
7 prosent av eliten stemmer på Kristelig Folkeparti
10 prosent stemmer SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne

ORDFORKLARINGER:
Elite: de som har mest makt eller penger i et land. Det kan finnes flere forskjellige eliter i et land, f. eks. de rike, sjefer for store firmaer, professorer, redaktører i aviser osv.