Opprørt over Skeiv Verden

Sara Azmeh Rasmussen reagerer kraftig på påstandene fra Skeiv Verden om at hun angivelig ønsker et sluttoppgjør med islam.

– Jeg synes det både er trist og skuffende. Nayab Dua, som her snakker på vegne av homofile muslimer, underbygger med denne uttalelsen en myte skapt av fundamentalistiske muslimer om at jeg er imot religion generelt og islam spesielt. Det er underlig at muslimer i Skeiv Verden gir en hjelpende hånd til individer og organisasjoner som benekter deres eksistens og motarbeider deres rettigheter, samtidig som de støter ut en homoaktivist som har stått på barrikadene for å fremme homofiles interesser, sier Sara Azmeh Rasmussen.

Mot undertrykking: Sara Azmeh Rasmussen står fast på sine meninger uavhengig av om Skeiv Verden støtter henne – Verken religioner eller ideologier kan rettferdiggjøre psykiske og fysiske krenkelser av enkeltindivider uansett begrunnelse, sier hun. FOTO: Siren Lauvdal

Niqab og islam

Det var i et portrettintervju med Utrop kulturformidler Nayab Dua i Skeiv Verden hevdet at Sara Azmeh Rasmussen står for en overdreven religionskritikk, som mange av organisasjonens medlemmer tolker i retning av at hun ønsker et sluttoppgjør med islam.

Nayab Dua begrunner uttalelsene med at Skeiv Verden har mange muslimske medlemmer som ikke støtter Rasmussen i hennes kritikk av islam, fordi de har inntrykk av at hun misliker religion. Under årets homoparade i Oslo vakte det stor oppmerksomhet da Sara Azmeh Rasmussen forsøkte å sette fyr på en niqab. Dette var ifølge Dua en handling de fleste i Skeiv Verden tok avstand fra.

– Mange forbinder niqab med islam. Å brenne dette plagget tolket en del som at hun ønsket at islam skulle forsvinne, sier Nayab Dua, som ønsker å presisere at Skeiv Verden generelt sett støtter Azmeh Rasmussen i hennes kamp for at homofile muslimer skal bli akseptert og få leve i fred.

Avviser angrep

Sarah Azmeh Rasmussen sier hun har merket en spenning i Skeiv Verden og at hennes forsøk på å brenne niqaben løftet motsetningene opp til overflaten. Men hun avviser at niqabbrenningen var et angrep på islam.

– Den var ment som en politisk markering for åpenhet og mot undertrykkelse, og ikke et angrep på islam. Markeringen må ses i sammenheng med at en del homofile muslimer var nødt til å gå tildekket i paraden. Kvelden før paraden hadde jeg en lang samtale med den amerikanske imamen Daayiee Abdullah og vi var langt på vei enige i nødvendigheten av reform i islam, hvilke områder som bør få spesiell oppmerksomhet og hvilke midler som kan tas i bruk. Han ga meg sin fulle støtte i å brenne niqaben og sa: “Do it. God bless you!” Når en liberal imam anser meg som moderat og en alliert, faller anklagene om at jeg driver en hatsk eller overdreven religionskritikk på sin egen urimelighet, sier Azmeh Rasmussen.

Ønsker ingen svekkelse

– Hva slags forhold har du til religioner generelt og islam spesielt?

– Jeg har selv vært troende og har en grunnleggende forståelse og respekt for religiøsitet og tro. Selv om jeg i dag er ateist prøver jeg aldri å omvende noen. Jeg kritiserer religion bare når den blir brukt som en maktinstitusjon og når den griper inn i politikken. Da blir religion farlig og destruktiv, og må presses tilbake til sin sfære. Jeg har gang på gang understreket at jeg ikke ønsker å svekke islam, men at jeg ønsker en liberalisering og humanisering som vil gi økt respekt for menneskeverdet, og for individuelle friheter og rettigheter innen denne religionen. Dette er en forutsetning for sosiale og vitenskapelige fremskritt i den muslimske verden, og for integreringen av muslimer i vestlige demokratier, svarer Sara Azmeh Rasmussen.