Statsminister Jonas Gahr Støre har bedt som reiser til Ukraina om "å tenke seg om".
Foto: NTB
Regjeringen innfører nye nasjonale smitteverntiltak fra natt til onsdag. Regjeringen og helsemyndighetene er bekymret for omikron.
13Shares

– Smitten i Norge øker kraftig, og vi har nå fått ny kunnskap om omikron-varianten og hvor raskt den kan spre seg. Regjeringen innfører derfor strengere tiltak for å bevare kontrollen på pandemien, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Helsevesenet har problemer. Sykehus, sykehjem, fastleger og legevakter har flere syke pasienter. Leger og sykepleiere er syke og det er vanskelig å få vikarer.

Regjeringen vil at barn og unge skal ha en normal hverdag, men de vil også se og føle de nye reglene.

– Vi har fått tydelige råd fra helsemyndighetene om å innføre nye, strengere tiltak nå. Vi er opptatt av å skjerme barn, unge og sårbare grupper, men dessverre vil også de merke tiltakene i sin hverdag. Samtidig vet vi at mange som jobber i helsetjenesten og på skoler og i barnehager, er slitne nå. Det forsterker alvoret i situasjonen, påpeker Støre.

Vaksiner

Forsvaret og apoteker skal hjelpe med vaksineringen. Det er ikke for sent å ta koronavaksine. Ta kontakt med din kommune hvis du vil ha koronavaksine. Koronavaksinen er gratis.

Tredje dose med koronavaksine – en oppfriskningsdose

Disse skal få tredje dose først:

  • Personer over 65 år
  • Personer som har sykdommer
  • Personer som jobber i helsevesenet

– Vi har som mål at alle over 45 skal få tilbud om oppfriskingsdose innen uke 2, altså i midten av januar, sier Støre.

Personer over 45 år, og som jobber i skoler og barnehager, skal få tredje dose før andre.

– Vaksinasjon redder liv. De som legges inn på sykehus nå er først og fremst uvaksinerte og eldre som kun har fått to doser, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Regjeringen og helsemyndigheter ber alle vaksinere seg.

– Jeg vil oppfordre sterkt dem som ennå ikke har takket ja til første og andre dose til å vaksinere seg. Kommunene gjør en enorm jobb i vaksineringen av befolkningen, og med omikronvarianten har denne jobben fått en enda større betydning, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Gult nivå i skoler og barnehager

Videregående skoler og voksenopplæring skal ha rødt nivå. Universiteter, høyskoler og fagskoler skal ha digital undervisning.

Alle må være forberedt på rødt nivå.

Barn skal ikke dra på cup, kamper, turnering eller stevner andre steder i landet. Men barn kan trene sammen inne. 20 barn kan trene inne samtidig.

Voksne kan ikke ha fest

Regjeringen ber voksne om å redusere nærkontakter. Det betyr at vi ikke bør være sammen med venner inne. Vi kan møte hverandre ute, men da må vi holde avstand. Det er skjenkestopp over hele landet. Det er blir ikke servert alkohol inne på restauranter og barer. Vi skal ikke danse tett inne på utesteder. Vi bør ikke ta buss, trikk eller tog for å komme til arrangementer. Voksne bør ikke trene inne med flere personer.

I jula kan vi ha ti personer på besøk. På julaften og nyttårsaften kan vi ha 20 personer på besøk hjemme.

Munnbind og hjemmekontor

Voksne skal bruke munnbind hos legen, i butikker og på kjøpesentre. Vi skal også bruke munnbind på kafeer, restauranter og på arrangementer. Munnbind skal på hos frisøren, på biblioteket og i museum.

Vi må jobbe hjemme.

Husk!

Hold avstand.

Er du syk? Vær hjemme.

Har du symptomer på korona? Test deg.

Har du testet positivt på korona? Sitt i karantene.

Bruk munnbind.

Vask hender ofte.

Host i albuen.

Ikke vær sammen med mange. God og frisk luft inne er viktig.

Møt venner ute.

Les alle de nye tiltakene her.

Informasjon på flere språk

Du kan se nyhetssendingen på flere språk her.

Les om vaksinering på engelsk her. 

Les om testing og karantene på engelsk her.