Skjønnhet fra røttene

GRÜNDERE: (f.v.) Haddy, Aissatou og Safaa henter afrikanske skjønnhets-tradisjoner til Norge.
Foto: Sara Abraham og Anna A. Oftedal
Haddy, Aissatou og Safaa produserer smykker og hudpleieprodukter fra foreldrenes hjemregioner i Afrika.
81Shares

Når Utrop spør søstrene Haddy (28) og Aissatou (26) Ceesay hvem som inspirerte dem til å starte sitt eget motemerke; Diawenè, er de ikke i tvil:

– Mamma, svarer de begge i kor.

Aissatou utdyper:

– Hun er sykt kreativ og er en selvlært skredder. Å sy klær til venner og familie, var hennes første betalte jobb. Da hun møtte faren vår og kom hit til Norge, begynte hun å sy alt fra brudekjoler til bunader. Veldig mye av det hun har gjort, har hun lært selv ut av egen interesse.

Navnet “Diawéne” stammer fra morens etternavn “Diaw”. Hun er fra Senegal og faren er fra nabolandet Gambia. Søstrene henter inspirasjon fra begge kulturene når de designer smykker til Diawéne. Ringene de designer er laget på tradisjonelt vis av sølv- og gullsmeder i morens hjemby Kaolack i Senegal.

– Det er typisk vestafrikansk kultur å gå med sånne ringer, sier Haddy og peker på to av sølvringene hun har på seg.

Begge søstrene har pyntet fingrene med sølvringer. De to Haddy peker på, har en slags sølv-knapp som er uthevet, der en diamantring ville hatt en diamant.

TRADISJONELL SØLVSMED: Smedene lager smykker for Diawéne på tradisjonelt vis. Foto: Diawéne

– Det er en slags lykkering. Det er vanlig å gi dem i arv til barna sine.

En giverglad kultur

Søstrene forteller at smykkene også blir gitt i gaver.

– En av sølvsmedene vi jobber med, lagde smykker for mamma da hun var liten, sier Aissatou.

Haddy utdyper:

– Hun hadde lyst på en type ring, og han lagde den til henne gratis.

Søsteren sier at han samarbeider med sønnen når han lager smykker for Diawéne. Smed-yrket er noe som går i arv.

SØSTRE: Haddy (t.v.) og Aissatou matcher både når det gjelder stil og karriere. Foto: Anna A. Oftedal

Det er ikke bare ringene som røper at disse jentene er søstre, som både bor og jobber sammen. De har på seg svarte skinnjakker, svarte bukser og svarte sko. Under jakka har begge på seg knallblå gensere. Og begge har samme svarte skinnveske, som også er fra Diawéne.

– Diawéne lager ringer, øredobber, “chains”, vesker, lommebøker og “body-chains”, sier søstrene.

Alt er produsert av håndverkere i morens hjemby, Kaolack. Nå ønsker søstrene å gi tilbake til morens hjemby. Ti prosent av inntektene til Diawéne går til å støtte skoler og skolegang til senegalesiske barn.

– Mamma er min største støttespiller

– Vær så god, det er marokkanske pannekaker, sier Safaa Khezzane (23) og setter frem et brett med nystekte små pannekaker sammen med en tradisjonell tekanne i sølv.

Stuebordet hjemme hos Safaa er gullbelagt slik som produktene hun selv produserer. Hun er gründeren bak hudpleiemerket “Dsirable”, og har funnet både inspirasjon og produksjonssted i Marokko, nabolandet til foreldrenes hjemland Algerie. Marokko og Algerie er begge en del av Maghreb-regionen og deler mye felles kultur.

NATURLIG SKJØNNHET: Safaa Khezzane henter det beste fra Nord-Afrikansk natur og kultur i Dsirable. Foto: Anna A. Oftedal

I likhet med Søstrene Ceesay, har også Safaas mor vært hennes inspirasjon.

– Mamma har vært en inspirasjon. Hun har vist meg hvordan man tar vare på seg selv, og er min største støttespiller.

Moren hennes har bakgrunn fra Algerie og har alltid brukt rosevann i ansiktet, som er et av produktene i Dsirables første kolleksjon: Safaa Collection.
Arganolje, er det derimot bestevenninnen til moren som introduserte til Safaa.

– Da jeg var 12 år slet jeg med akne og hadde kviser. Bestevenninna til mamma som er fra Marokko, sa til meg at hun kjente en bonde i Agadir i Marokko som lager kaldpresset arganolje, og at dette ville fjerne akne-arrene.

Morens venninne ga Safaa en flaske med denne arganoljen, og etter et par måneder forsvant akne-problemene. Resultatet gjorde at hun fikk lyst til å selge arganolje slik at andre i Norge også kunne få muligheten til å oppleve samme effekt. Argan-bonden som reddet Safaas trøblete tenåringshud, er Safaas produsent i dag.

Gir arbeid til kvinner

Safaa ble enig med bonden om at deres produksjon skulle bidra til bærekraftig arbeid til marokkanske kvinner.

– Det er kvinner som plukker argan-nøttene og håndpresser de og alt. Bonden ordner bare det administrative, men det er kvinner som står bak hele arbeidet.

ARGAN: En av kvinnene som jobber for Dsirable plukker argan-nøtter som har falt ned fra et tre i Agadir. Foto: Dsirable
Foto : Dsirable

Safaa viser en video av kvinner som plukker argan-nøttene for hånd, og åpner dem ved å banke dem på stein. Kvinnene har god plass og tid til å prate sammen mens de gjør arbeidet.

HÅNDARBEID: Kvinnene som arbeider for Dsirable plukker og knekker nøttene for hånd før de putter dem i en prosessor. Foto: Dsirable

Det er også først og fremst kvinnene, Haddy og Aissatou ønsker å støtte gjennom Diawénes veldedige bidrag. Fram til nå har bidragene for det meste gått til å støtte skolegang til senegalesiske barn, men fremover ser Ceesay-søstrene for seg å bidra til en mer langsiktig økonomisk utvikling i Senegal og Gambia ved å skape flere arbeidsplasser.

Søstrene forklarer at det er langt flere nyutdannede enn tilgjengelige jobber i Senegal og Gambia. Dette ønsker søstrene å gjøre noe med.

– Vi er veldig fokusert på unge kvinner, og ønsker å være med å hjelpe dem slik at de videre kan hjelpe seg selv. Dette kan være ved å støtte entreprenører, slik at det går an å lage arbeidsplasser, sier Aissatou.

Haddy sier at de ønsker å skape en positiv ringvirkning.

– Det er mange kvinner som selger fisk og grønnsaker på markedet. Om man klarer å støtte noen av disse kvinnene, slik at de i stedet for å selge fisk på markedet, får en liten butikk hvor de igjen kan ansette fem stykker, da skaper vi arbeidsplasser, sier Haddy.

Naturlige ingredienser og gamle tradisjoner

Hjemme hos Safaa dufter det av røkelse og duftlys. Safaa sier at hun tidligere har jobbet som massasjeterapeut på skjønnhetssalong, og alltid har vært interessert i oljer; både fuktighetsgivende, og eteriske.

– Folk tror det er parfyme i produktene, men det er ikke det. Det er eteriske oljer, og ekstrakter fra blomster. For eksempel er rosevannet laget av roser. Derfor lukter det godt.

Rosevann har i likhet med arganolje, blitt brukt i Maghreb-regionen i flere hundre år. Gründeren har alltid hatt en kjærlighet for spa-kulturen i Maghreb. Her har “hammam”, en form for dampbad, vært populære samlingspunkter for avslapping og rengjøring i mange hundre år.

I “hammamene” er det vanlig at kvinner pleier hverandre med leire og “Black Soap” for å rense og mykgjøre huden. Det finnes forskjellige typer Black Soap. Safaa tok i bruk en tradisjonell oppskrift fra Midtøsten, bestående av håndplukkede oliven, eukalyptus og salt, da hun lanserte Dsirables “Black Soap”.

Safaa sier at hun blir glad av å dele afrikanske og arabiske skjønnhetsritualer med det norske folket.

– Jeg vil bidra med litt flerkultur i Norge, sier hun og smiler.