– Å utslette palestinske familier gjør oss ikke trygge

Oren Feld (t.v.) og Elisheva Engel er blant flere jøder som kritiserer Israels okkupasjon av Palestina og den sionistiske ideologien som ligger bak.

– Israels militære okkupasjon har gjort hele det okkuperte palestinske territoriet til et fengsel under åpen himmel, hvor palestinerne konstant er innesperret, og hvor de overvåkes og straffes, konstaterer FNs spesialrapportør Francesca Albanese, og beskriver regimet som «apartheid».

Denne uka la hun frem en rapport som blant annet avdekker at palestinere, også barn, ofte blir fengslet uten bevis og brutalisert i israelsk fangenskap. 

177 palestinere, inkludert flere barn, er drept av israelske styrker så langt i år, meldte FNs nødhjelpskontor (OCHA) 4. juli, da israelske styrker angrep den palestinske flyktningleiren i Jenin, og tvang rundt 3000 sivile palestinere til å flykte igjen. Over 100 palestinere ble skadet i angrepet og minst 12 personer er drept. Tre av de drepte er tenåringer.

POLITIVOLD: Dette er en av flere videoer som sivile palestinere har filmet for å dokumentere vold utført av israelske soldater og politi mot palestinske sivile og barn.
Foto : Skjermdump / Utrop

Israels statsminister Benjamin Netanyahu uttalte at angrepet mot det tett befolkede området var rettet mot  «terrorister som vil utslette Israel». 24 israelere har blitt drept av palestinere så langt i år, melder FN.

Oren Feld er en av mange jødiske israelere som ikke tror på statsministerens ord. Han beskriver Israels hyppige angrep mot palestinere som «etnisk rensning».

– Bilder fra angrepet viser at mange av de som ble skadet av israelske soldater var ubevæpnede, sier Feld til Utrop.

En video lekket av Al Araby TV, viser at også deres journalister, som dekket angrepet på Jenin, ble beskutt av israelske soldater. Et sykehus skal også ha blitt rammet da israelske soldater avfyrte tåregass, ifølge Leger Uten Grenser.

ANGREP PÅ JOURNALISTER: Journalister som dekker israelske angrep mot palestinere har blitt angrepet flere ganger tidligere. I fjor ble den folkekjære palestinske Al Jazeera reporteren Shireen Abu Akleh skutt og drept av israelske styrker da hun dekket et israelsk raid, også den gang mot Jenin.
Foto : Skjermdump fra video

Ønsker israelsk tilbaketrekking fra Palestina

Feld jobber som rådgiver for et medlem av den israelske nasjonalforsamlingen, Knesset. Partiet han representerer, Hadash, er et sosialistisk og antisionistisk parti bestående av jødiske- og palestinske israelere, som jobber for at palestinere skal få de samme rettighetene som israelere. Det innebærer at Israel trekker tilbake okkupasjonen av Palestina (Vestbredden) og at de rundt 700 000 israelerne som i strid med folkeretten har bosatt seg på okkupert palestinsk land, evakuerer. En slik evakuering støttes av 25 prosent av amerikanske jøder, ifølge den israelske avisa Haaretz.

De ultranasjonalistiske partiene som utgjør Israels nåværende regjering har derimot helt andre planer enn å følge folkeretten. I juni godkjente de en plan for å bygge 5000 nye israelske hjem på Vestbredden som Israel okkuperte etter å ha vunnet seksdagerskrigen i 1967.

Noen israelske bosettere rydder selv plass ved å jage bort palestinere. Denne uka har 36 palestinere, inkludert 20 barn, måttet flykte fra hjemmene sine i Al-Baqa’a etter å ha blitt utsatt for flere voldelige angrep fra israelske bosettere, melder Fyktninghjelpen. Den israelske regjeringen lar dette skje, samtidig som de kaster palestinere i ut av hjemmene sine i Øst-Jerusalem.

— De tvinger familier på flukt

Fordrivelse og annen undertrykkelse av palestinere er med på å provosere frem motangrep fra palestinske motstandsgrupper. I juni ble fire israelere skutt og drept av en palestiner tilknyttet den militante gruppa Hamas. Ifølge Hamas var angrepet et svar på Israels forrige angrep mot Jenin som tok livet av syv palestinere.

Da den israelske regjeringen noen uker senere fulgte opp med et nytt angrep mot den palestinske flyktningleireen i Jenin, beskrev de angrepet med samme ord som de brukte for å forklare luftangrepene som drepte 33 palestinere, inkludert seks barn i Gaza i mai: «Kontraterror».

– Den israelske regjeringen sier til offentligheten at de bekjemper terrorisme. I virkeligheten så sender de topptrente soldater for å terrorisere palestinere i et tett befolket område, og tvinger familier på flukt fra hjemmene sine, sier Feld.

Han mener at det heller er den israelske hæren som terroriserer palestinere, og provoserer frem motangrep fra militære palestinske grupper. Hamas svarte på Jenin-angrepet ved å kjøre en bil inn i en folkemengde i Tel Aviv, åtte israelere ble skadet.

SORG: Denne fem år gamle jenta ble drept av det israelske angrepet mot Gaza i august 2022.
Foto : Skjermdump av video/ ahmedhijazee via Palestine Online

Ble satt i fengsel da han nektet militæret

Kritikken mot det israelske militæret kommer fra egne erfaringer. Han har selv måttet tjenestegjøre i tre år. Da han ble kalt inn på nytt noen år senere, nektet han. Fordi grunnen hans til å nekte militæret var at han ikke ville være en del av en institusjon som «undertrykker, dreper og utnytter uskyldige mennesker» ble han straffet med to uker i fengsel. Om han hadde nektet førstegangstjenesten hadde straffen vært tre måneder.

– Etter å ha sittet i fengsel, for å ha nektet militærtjeneste. Hva tenker du om de israelske soldatene som nå gjennomfører voldelige angrep mot palestinere? Tror du mange blir presset?

– Jeg tror flesteparten av israelske soldater i større grad er indoktrinert til å tro at de gjør det rette, enn presset.

Oren Feld er en jødisk israeler som jobber for det sosialistiske og antisionistiske partiet Hadash.
Foto : Ore Cherbelis Hod

– På hvilken måte er de indoktrinert?

– De fleste israelske skoler lærer barn om historie fra et rent sionistisk perspektiv.  Fokuset er på holocaust og andre traumatiske jødeforfølgelser gjennom historien.

Frykten for å bli angrepet på nytt brukes dermed for å fremstille den militære okkupasjonen av Palestina, og angrep mot palestinere, som nødvendige sikkerhetstiltak, beskriver han.

I 2011 gikk den israelske akademikeren Nurit Peled-Elhanan ut mot israelske skolebøker som ifølge henne skildret palestinere som terrorister, flyktninger og primitive bønder.

– Skolebarna lærer derimot ikke om at sioniststyrker fordrev rundt 750 000 palestinere da de opprettet staten Israel, sier Feld til Utrop.

Sionister drev 750 000 palestinere på flukt

Sionisme er bevegelsen som opprettet den jødiske nasjonalstaten Israel i historisk Palestina. Mange jøder mener sionisme er en viktig del av jødisk identitet: Drømmen om Israel har eksistert helt siden romerne drev jødene vekk fra det hellige land for over 2000 år siden. Ønsket om å vende tilbake til sitt gamle hjemland ble forsterket ettersom mange jøder ble forfulgt i Europa på slutten av 1800-tallet.

Men jødenes gamle hjemland var blitt Palestina. Arabiske palestinere hadde allerede bodd her i mange hundre år. Som Feld sier, drev militante sionistiske grupper rundt 750 000 palestinere vekk fra hjemmene sine, da de opprettet den jødiske nasjonalstaten Israel i 1948. Etter krigene i 1948-1949 og 1967 erobret Israel mer og mer palestinsk land, og brøt dermed FNs delingsplan.

De som omtaler seg som sionister i dag, støtter statsdannelsen Israel. Mange sionister støtter også Israels folkerettstridige okkupasjon av Palestina. Dette er blant grunnene til at Feld omtaler seg selv som antisionist.

— Jeg er en antisionist som tror på avkolonialisering av staten, sier Feld.

PROPALESTISNK JØDE: “Denne jøden sier at sionisme er folkemord” står det på plakaten til den da 91 år gamle Shatzi Weisberger. Bildet er tatt da 700 amerikanske jøder demonstrerte mot den israelske bombingen av Gaza i mai 2021. Weisberger døde november 2022.
Foto : Jake Ratner

Jødisk-israelske antisionister i solidaritet med Palestina

I mai fylte Israel 75 år, men ikke alle israelere feiret jubileet. Feld er blant flere antisionistiske jødiske israelere som heller valgte å vise solidaritet med palestinere som markerte 75 år siden «al nakba» (katastrofen) rammet dem.

I mai protesterte han sammen med palestinere i Jaffa som nå blir kastet ut etter at den israelske staten tok over hjemmene deres i 1948.

– Ifølge israelsk lov har man kun krav på å bo i statseide boliger i to generasjoner, som betyr at den tredje generasjonen palestinere etter «al nakba» i 1948, nå blir kastet ut. Dette betyr at sionistene skifter ut de gjenværende palestinerne ved å frata dem eiendommen sin.

Palestinske hus har med jevne mellomrom blitt jevnet med jorden av israelske myndigheter.
Foto : Skjermdump fra UNRWA-video

«Sionisme bryter med hver eneste jødiske verdi»

Samtidig som Feld og andre Hadash-medlemmer står side om side med palestinere i Jaffa, roper medlemmer av Jewish Voice For Peace (JVP) «Fritt Palestina» når de arrangerer demonstrasjoner i New York.

JVP er antisionister av lignende grunner som Feld.

– Sionisme brukes for å gjøre oss redde. Sionistiske tolkninger av historien hevder at jødiske folk er alene. Traumene fra antisemittiske angrep brukes som et middel for at vi skal tenke på oss selv som stadig under angrep, skriver JVP i et Instagram-innlegg.

Teksten hører til et bilde fra en JVP-demonstrasjon. Med palestinske flagg i bakgrunnen står en ung kvinne og holder opp en plakat med teksten:

«Sionisme bryter med hver eneste jødiske verdi»

Elisheva Engel er en amerikansk jøde som mener sionisme bryter med jødiske verdier.
Foto : Jewish Voice For Peace

Utrop har snakket med kvinnen på bildet, som heter Elisheva Engel og er en amerikansk jøde og medlem av JVP.

– På hvilken måte mener du sionisme bryter hver eneste jødiske verdi? Og hva er jødiske verdier for deg?

– For meg er kjerneverdiene i Jødedom respekt, omsorg, gjestfrihet og rettferdighet. Sionisme er ingenting av dette. Toraen forbyr å stjele, drepe, å ydmyke andre og å hevde en jødisk stat uten å ha blitt gitt landet av Gud i Messias tid.

– Å bombe sivile er ikke selvforsvar.

Engel er vokst opp i et jødisk-ortodoks nabolag i Long Island, og fikk sin første ikke-jødiske venn som 17-åring. I likhet med Feld og JVP er hun sterkt kritisk til sionisme: Dagens sionisme er en sekulær ideologi som utnytter jødiske traumer for å rettferdiggjøre vold mot palestinere og opprettholde okkupasjonen av Palestina, mener hun.

— Sionisme er en setter-kolonialistisk bevegelse som bare fungerer på grunn av hvor mektig propagandaen deres er.

Hun mener at hun selv ble utsatt for slik propaganda da hun gikk på en jødisk sionistisk skole som barn.

— Israel ble framstilt som den trygge redningen etter mange år med antisemittisme.

Også den israelske regjeringen fremmer sionistisk propaganda når de beskriver bombing av palestinske barnefamilier som selvforsvar, ifølge Engel.

– Å bombe sivile er ikke selvforsvar.

Israelske angrep mot sivile palestinere, resulterer i motangrep fra palestinske grupper som Hamas.  Hun mener at Israels angrep mot palestinere dermed gjør det motsatte av å sikre jøders trygghet.

– Israel gjør oss ikke trygge. Å utslette hele palestinske familier gjør oss ikke trygge. Hvis det gjorde det, ville ikke israelere levd i frykt for at deres naboer skulle slå ut i desperat hevn. Israel kan ikke fortsette med å konfiskere og okkupere palestinsk land og forvente at det ikke gjøres motstand. Tryggheten til jødiske folk vil aldri komme på bekostning av et annet folk, sier hun.

Sionismen som ligger til grunn for opprettelsen av Israel og okkupasjonen av Palestina, har blitt vedtatt som rasistisk av FNs generalforsamling i 1975. Generalforsamlingen annullerte dette vedtaket i 1991, blant annet fordi Israel satt det som et krav for å delta på fredskonferansen i Madrid samme år.

Kohn forsvarer sionisme: — Helt sentralt i våre daglige bønner

Avtroppende forstander i Det mosaiske trossamfund, Ervin Kohn, er en av mange jøder som mener at sionisme er en viktig del av jødedommen:

— Du må lete for å finne en jøde som ikke er sionist. Men de kan finnes, sier han til Utrop, og forteller om sionismens historie:

— Sionisme er i sin essens drømmen om tilbakevending til Sion, som er en betegnelse på Jerusalem. Drømmen om landet Israel er helt sentral i så mange av våre daglige bønner. Sionismen var opprinnelig en nasjonal frigjøringsbevegelse.

Forstander for Det mosaiske trossamfund, Ervin Kohn, mener at sionisme er en viktig del av jødedommen.Mange av Kohns familiemedlemmer ble drept i konsentrasjonsleirer under holocaust. Samtidig påpeker han at man ikke bør fokusere for mye på jødeutryddelsen.

— Jødisk identitet hviler på tre pillarer; Landet (Israel), religionen og historien. Historien inkluderer mattradisjoner, sang og musikk, kultur, Holocaust og over 2000 år med jødeforfølgelse. For å være trygg i sin jødiske identitet bør det være balanse mellom de tre søylene. Det finnes dem som har en jødisk identitet ensidig knyttet til Holocaust. Det er ingen sunn identitet, sier han og understreker igjen jødenes tilhørighet til Israel og spesielt Jerusalem:

— Når jøder ber, står de vendt mot Jerusalem. Når muslimer ber, står de vendt mot Mekka.

 – For meg er ikke det israelske politiet eller hæren trygghet.

I likhet med Kohn har også Engel mistet familiemedlemmer under Holocaust. Hun mener at traumene som har blitt påført jøder gjennom historien burde være en påminner for å ikke la etnisk rensning skje igjen.

—  Et spørsmål vi stadig ble møtt med i det jødiske skolesystemet var. «Hvorfor var det ingen som sto opp for oss gjennom Holocaust? Hvordan lot de dette skje?» Jeg tror det samme spørsmålet bør bli stilt til alle land hvor folk blir forfulgt og undertrykket. Det er min plikt å undersøke vår historie og finne sannheten og rettferdigheten som menneskeheten fortjener, sier Engel.

Les også: 2022 blir det dødeligste året for palestinske barn: Jente (16) ble drept av israelske styrker

PALESTINAVENN: En jødisk mann har på seg et tradisjonelt ortodoks jødisk antrekk samtidig som han har på palestinaskjerf, bærer et palestinsk flagg og viser tommel ned til en pro-israelsk markering.
Foto : Skjermdumper av video

Feld, som bor i Jerusalem, er enig med Engel om at det er den israelske regjeringen som provoserer fram angrep fra palestinske motstandsgrupper som Hamas, og ikke omvendt:

— Det er den israelske regjeringen som skaper elendigheten i denne situasjonen, sier han og utdyper:

– For meg er ikke det israelske politiet eller hæren trygghet. For meg er trygghet sosialarbeidere og lærere som forsøker å forbedre de sosiale forholdene i samfunnet. Sikkerhetsstyrkene i Israel er derimot undertrykkelsesstyrker.

Vold og undertrykkelse er så innøvd blant israelske politi-, militær- og sikkerhetstyrker, at det også går ut over israelere, mener Feld.

– Forrige onsdag slo «sikkerhetstyrkene» voldelig ned på demonstranter i Tel Aviv og Jerusalem. Folk fikk alvorlige øyeskader på grunn av vannkanoner.

En ung jødisk kvinne viser solidaritet med palestinere.
Foto : Jewish Voice For Peace

Les også: Kan jøder være antisemitter? 

Milliardstøtte fra USA

Engel understreker hvor latterlig hun synes det er at Israel fremstiller seg selv som et offer som kun handler i selvforsvar, og viser til at de ved flere anledninger har angrepet skoler og barn.

– Israel er en atommakt som årlig støttes med 3,8 milliarder dollar fra USA. Det kan ikke sammenlignes med det begrensede våpenarsenalet til palestinske motstandsgrupper. Eller barn som kaster steiner.

De årlige amerikanske støtten Engel sikter til er en del av en pakke som USA forplikter seg til hvert tiende år. Denne tiårsperioden (2019-2028) gir USA militært utstyr til Israel til en verdi av 38 milliarder amerikanske dollar.

Både Feld og Engel er klare på at også sionistiske institusjoner utenfor Israel må ansvarliggjøres. Spesielt økonomisk og militær støtte fra USA har vært avgjørende for å sikre Israels militære overlegenhet over palestinere.

USA har også hjulpet Israel ved å legge ned veto i FN. Siden 1971 har USA blokkert 53 FN-resolusjoner som blant annet fremmet krav om at Israel må avslutte restriksjonene som hemmer palestinernes bevegelsesfrihet, spesielt inn og ut av Gaza.

To palestinske menn fortsetter bønnen mens en av dem blir anholdt av israelsk politi.
Foto : Skjermdump / Utrop

– Apartheid

I 2002 startet Israel å bygge en mur for å skjerme seg fra den palestinske Vestbredden. Muren som går langt inn på palestinsk område, har splittet palestinske familier,  ødelagt jordbruk og annen palestinsk eiendom. På grunn av muren og israelske kontrollposter kan korte strekninger som tidligere var en to minutters spasertur, ta flere timer.

Disse drastiske begrensningene av palestinernes bevegelsesfrihet er imot internasjonal lov og er en av flere grunner til at de anerkjente menneskerettighetsorganisasjonene Amnesty International og Human Rights Watch (HRW) nå definerer Israel som en apartheidstat.

Amnesty International nevner følgende eksempler på grov og systematisk diskriminering av palestinere:

  • Omfattende beslagleggelser av palestinsk land og eiendom
  • Ulovlige drap
  • Tvangsforflyttinger
  • Palestinske borgere av Israel blir behandlet som annenrangs borgere

FNs spesialrapportør beskriver også Israels 55 år lange okkupasjon av palestinske områder som apartheid.

– Regimet Israel har innført for palestinerne – som er apartheid – kan ikke beskrives som noe annet enn et friluftsfengsel, sier Albanese i ukas nye rapport.

Hun ber FNs medlemsland bruke «alle diplomatiske, politiske og økonomiske virkemidler» for å få en slutt på «Israels koloniale okkupasjon» og sørge for at de skyldige blir stilt til ansvar.

Israel reagerer sterkt på rapporten fra FNs spesialrapportør og hevder Albanese fikk jobben som følge av sitt kritiske syn på Israel.

– Israel forventer ingen rettferdig, objektiv eller profesjonell behandling fra denne spesialrapportøren, som ble valgt på grunn av sine synspunkter på Israel, heter det i en uttalelse fra Israels permanente FN-delegasjon i Genève.

– Mandatet hennes ble ene og alene opprettet for å diskriminere Israel og israelere, heter det videre.