Kan jøder være antisemitter?

PROPALESTISNK JØDE: "Denne jøden sier at sionisme er folkemord" står det på plakaten til den da 91 år gamle Shatzi Weisberger. Bildet er tatt da 700 amerikanske jøder demonstrerte mot den israelske bombingen av Gaza i mai 2021. Weisberger døde november 2022.
Foto: Jake Ratner
Å anklage oss som kritiserer Israels apartheidpolitikk for å være antisemitter, er korttenkt. Spesielt når noen av Israels fremste kritikere er jøder.
853Shares

Da verden så videoen av den amerikanske politimannen Derek Chauvin knele over halsen til George Floyd, var de fleste av oss enige i at politivold mot afroamerikanere var noe vi må ta avstand fra.

Black Lives Matter-demonstrasjonen er den største demonstrasjonen jeg noensinne kan huske å ha sett foran Stortinget. Og det midt i en pandemi. Det var vakkert å se så mange forskjellige mennesker stå sammen i solidaritet.

Da verden så russiske bombeangrep mot sivile ukrainere var det enda bredere enighet om at dette må møtes med sterk kritikk. Dette innebar både sanksjoner og utestengelse av Russland, og å ønske velkommen til alle ukrainske flyktninger. Det var fantastisk å se hvor solidariske nordmenn kan være.

Da verden så bombingen av sivile i Gaza i mai 2021 derimot, var det tydeligvis vanskeligere for mange å ta tydelig avstand fra drap på sivile. Flere så på Israels bidrag i Eurovision med stor glede. Det var aldri snakk om å utestenge Israel fra Eurovision, slik som Russland nå ble utestengt.

BOMBING: Sivile i Gaza har blitt bombet av israelske militæret i flere omganger. Dette bildet er fra 2014.
Foto : Skjermdump fra UNRWA-video

Apartheidstaten Israel

To av verdens ledende menneskerettighetsorganisasjoner, Amnesty International og Humans Rights Watch har definert Israel som en apartheidstat.

Apartheid var navnet på den rasediskriminerende politikken ført av det hvite nasjonaliststyret i Sør-Afrika, som undertrykket den svarte befolkningen fra 1948 til 1994.

Den tidligere sørafrikanske frigjøringslederen Nelson Mandela, satt i fengsel i 27 år for å gjøre motstand mot apartheidregimet. Da han ble løslatt i 1990, uttrykte han til ABC Channel at han kjenner seg igjen i palestinernes frigjøringskamp.

Flere sørafrikanske menneskerettighetsaktivister, blant annet erkebiskop Desmond Tutu, har pekt på at måten palestinere blir undertrykket i Israel, minner om måten svarte ble undertrykket under apartheidregimet i Sør-Afrika.

De fleste av oss er enige om at undertrykkelsen av svarte sørafrikanere var forferdelig, så hvorfor er det så vanskelig å ta tydelig avstand fra Israels apartheidregime?

Hvorfor føles det som et kontroversielt politisk standpunkt å vise solidaritet med palestinere som blir undertrykket og drept?

DØD: Det har blusset opp flere væpnede konflikter mellom Israel og Palestina i løpet av de siste tiårene. Dette bildet av en far og sønn som blir drept av israelske soldater er over 20 år gammelt.
POLITIVOLD: Dette er en av flere nye videoer som sivile palestinere har filmet for å dokumentere israelsk politivold mot sivile og barn.
Foto : Skjermdump / Utrop

750 000 fordrevet og 15 000 drept på ett år

Den 15. mai markerte palestinere starten på den intensive utdrivelsen av palestinere i 1948. På ett år ble 750 000 palestinere fordrevet fra sine hjem og 15 000 drept av israelske sioniststyrker.

Palestinere trenger dessverre ikke å huske lenger tilbake enn én dag for å minnes siste drap begått av israelske styrker mot palestinere.

Dagen før, altså den 14. mai, døde Waleed al-Sharif av hodeskader han fikk da israelske styrker stormet al-Aqsa moskeen under ramadan. Ifølge øyenvitne Mohammad Abu Hummus, ble han skutt i hodet av en israelsk soldat.

Kulene som israelske styrker bruker, refereres ofte til som gummikuler, men gummien er bare det ytterste laget. Inni er en stålkule.

Dette drapet skjer en knapp uke etter at den folkekjære palestinske Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh ble skutt i ansiktet av israelske styrker.

Videoer fra begravelsen hennes har gått viralt: Begravelsesfølget, inkludert kistebærerne, ble brutalt slått med batong av israelske styrker.

Dette er bare noen av mange eksempler på drap og vold begått mot palestinere i løpet av de siste ukene. Samtidig blir flere palestinere tvunget ut av sine hjem for å gi plass til israelske settlere.

Dette er skjermdumper fra en av flere videoer som viser hvordan israelske styrker angrep Aklehs begravelse og da spesielt kistebærerne. Nederst til venstre ser vi at de mister kisten, nesten helt ned til bakken, på grunn av volden de blir utsatt for.

Jøder i solidaritet med palestinere

Flere av videoene som viser israelske styrkers pågående vold mot sivile, minner om videoene som viser politivold mot afroamerikanere i USA i 2020. Noen av dem er verre.

Den beskjedne kritikken mot israelsk vold mot palestinere, minner derimot ikke om det samstemte oppropet mot politivolden i USA. Hvorfor er vi så få som hever stemmen vår mot undertrykkingen av palestinere? 

Frykten for å bli anklaget for å være antisemitt er en mulig årsak. Israelske talspersoner er raskt ute med å anklage folk for å være jødehatere

Ifølge den tidligere israelske ministeren Danny Dannon uttrykte skuespilleren Emma Watson jødehat da hun delte et bilde på Instagram som viste solidaritet med palestinere.

Når man ser på alle jøder rundt om i verden som viser solidaritet med palestinere, er det tydelig at “jødehater/antisemitt” ikke er passende ord for å beskrive en som viser solidaritet med et undertrykket folk.

En ung jødisk kvinne viser solidaritet med palestinere.
Foto : Jewish Voice For Peace

Israels apartheidpolitikk strider med jødisk tro

I New York har 700 jøder de to siste årene demonstrert mot israelsk vold og undertrykking av palestinere. Flere av dem er medlemmer av organisasjonen Jewish Voice For Peace, som er en aktiv forkjemper for palestinske menneskerettigheter og en sterk kritiker mot israelske myndigheter.

Ifølge disse strider sionismen og apartheidpolitikken som praktiseres av israelske myndigheter, mot jødedommens grunnverdier.

Med mindre alle disse jødene tar feil, så kan vi trygt avlive anklagene om at Emma Watson og andre Palestinavenner er jødehatere. For jøder kan vel ikke være jødehatere? Eller…?

PALESTINAVENN: En jødisk mann har på seg et tradisjonelt ortodoks jødisk antrekk samtidig som han har på palestinaskjerf, bærer et palestinsk flagg og viser tommel ned til en proisraelsk markering.
Foto : Skjermdumper av video

Jødiske jødehatere?

Ironisk nok har også jøder som har kritisert Israels apartheid-politikk, blitt beskyldt for å være jødehatere.

Den 82 år gamle britisk-jødiske kvinnen Diana Neslen har blitt anklaget av Labour party for å være antisemittisk på grunnlag av en Tweet hun skrev i 2017. I Tweeten sto det:

“Eksistensen av staten Israel er en rasistisk bestrebelse og jeg er en antirasistisk jøde.”

Neslen er en praktiserende jøde, og svarer på anklagene fra Labour:

“The Labour party har etter min mening ingen idé av hva antisemittisme er. Min sønn ble angrepet av en ledende politiker fra British National Party (BNP), som ble straffet med tre års fengsel. Jeg husker jeg tok opp telefonrøret og ble utsatt for dødstrusler fra BNP.  Folk som aldri har opplevd antisemittisme vet ikke hva det betyr, eller hva det betyr for en jøde å bli funnet skyldig i antisemittisme.”

Jeg er ingen ekspert på jødedom og hvorvidt det strider mot den apartheidpolitikken staten Israel fører nå, men jeg velger å høre på eldre jødiske kvinner, som har overlevd Holocaust. Jeg regner med at de vet forskjellen på antisemittisme, og kritikk av brudd på menneskerettigheter.

Å være imot Israels undertrykkelse av palestinere, er å være imot etnisk diskriminering. Da gir det ikke mening å samtidig dømme jøder, på grunn av deres religion.

Også flere israelere kritiserer israelske myndigheters undertrykkelse av palestinere. Dette vil jeg understreke før jeg selv blir anklaget for å være antisemitt: Dette er en kommentar som kritiserer israelske myndigheter, og ikke det israelske folket.