Foto: Yan Krukov
Nå kan flyktninger studere i studieåret 2022/2023. Universitetene bestemmer om flyktningene kan få studere.
144Shares

Regjeringen har bestemt at flyktninger kan få studere i Norge uten generell studiekompetanse. Ukrainske studenter får fortsatt stipend. Det skriver Uniforum,  nettavisen for Universitetet i Oslo.

– Krigen i Ukraina fører mange på flukt. En del av de som har kommet til Norge er i en alder hvor de vil ønske å starte eller fortsette på en utdanning ved et universitet, en høyskole eller en fagskole, men alle oppfyller ikke alle krav. Derfor endrer vi opptakskravene midlertidig fra høsten, statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel i en pressemelding.

Hvordan blir du student?

Universitetene, høyskolene og fagskolene bestemmer om du er kvalifisert. Du skal søke gjennom lokale opptak på universitetet eller høyskolen hvor du vil gå. Universitetene og høyskolene har informasjon om hvilke studier du kan velge.

Vil du lese på engelsk? Trykk her. 

Vil du lese om Universitetet i Oslo på engelsk? Trykk her.

Vil du lese om NTNU på engelsk? Trykk her. 

Vil du lese om Universitetet i Bergen på engelsk? Trykk her.

Vil du lese om Nord Universitet? Trykk her.

Fortsatt stipend til ukrainske studenter i Norge

Ukrainske studenter som kom til Norge før krigen, skal fortsatt få stipend. Det har regjeringen bestemt. I mars startet regjeringen en stipendordning for studenter fra Ukraina, Russland og Belarus. De får utbetalt opptil 11 500 kr per måned fra mars til august. Ph.d.-studenter har fått opptil 21 000 kr i måneden.

– Det er fortsatt krig i Ukraina og ukrainske studenter kan ikke reise hjem. Derfor forlenger vi stipendordningen for de ukrainske studentene som var i Norge før 24. februar. Det betyr at de også kan få stipend for neste studieår, sier statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel.

Studenter fra Russland og Belarus får ikke dette stipendet fra høsten.

– For de fleste russiske og belarussiske studenter er det mulig å reise tilbake til hjemlandet. I vår var situasjonen deres akutt, og derfor fikk de tilbud om økonomisk hjelp frem til sommeren. Det har forhåpentligvis gitt forutsigbarhet og tid til å finne løsninger for videre studier. Fra høsten av er det ikke grunnlag for å behandle disse studentene annerledes enn andre utenlandske studenter, sier Hoel.

ORDLISTE

føre: lede

å ikke oppfylle krav: ikke ha/møte kvalifikasjoner

midlertidig: for en periode/tid

forlenge: fortsette

akutt: øyeblikkelig, noe som skjer nå

forhåpentligvis: hva vi håper på

forutsigbarhet: det vi vet vil skje

grunnlag: fundament