Ali (28) rømte fra krig og fattigdom som 13-åring – nå er han butikksjef med Porsche og ambisjoner

Ali Rezai setter seg klare mål - og når dem. – Som leder er jeg direkte, ærlig og rettferdig. Jeg vil gi alle en sjanse og da opplever jeg at de griper den og gjør en god jobb, sier 28-åringen, som stolt viser frem ett av målene han har nådd: Å eie en Porche Panamera. Foto: Geir A. Carlsson.
Da Ali (28) kom til Norge som enslig mindreårig asylsøker i 2008, kunne han ikke det vestlige alfabetet. 12 år senere har den unge butikksjefen både drømmejobben, drømmeboligen og drømmebilen!

Ali Rezai (28) kom til Norge som 16-åring. Han havnet på asylmottak på Hvalstad i Asker, før han ble sendt til Vadsø. Etter noen år der, fikk han skoleplass i Kirkenes, og endte opp med å bli boende i den lille byen tett på grensen mot Russland, skriver Fredrikstad Blad.

For seks måneder siden flyttet han til Fredrikstad for godt.

– Fredrikstad er en fin by, den ligger sentralt og jeg har mange venner som bor her. Men viktigst av alt er klimaet, sier Ali på klingende finnmarksdialekt.

– Også synes jeg personlig at folk her er blidere enn i Finnmark, men jeg vet ikke om det stemmer, jeg?

Forlot foreldrene som 13-åring

Som 13-åring forlot Ali foreldrene i Herat i Afghanistan og reiste til slektninger i Iran, hvor han bodde og arbeidet illegalt.

Etter et par år innså unggutten at han måtte videre, for å skape seg en fremtid. Som ulovlig innvandrer i Iran hadde han ingen rettigheter.

– Det var alt for farlig for meg å reise tilbake til Afghanistan, så jeg bestemte meg for å komme meg til Europa, forteller Ali.

Farefull ferd mot vest

Ferden mot Norge var farefull.

– Først ble jeg og flere andre smuglet inn til Tyrkia. For å komme dit måtte vi gå i 24 timer. Deretter ble vi smuglet videre, først til Hellas og så videre til Italia, forteller Ali til Fredrikstad blad.

Som 16-åring måtte han ligge gjemt på undersiden av en lastebil for å komme seg nærmere en trygg fremtid.

Kunne ikke alfabetet

Da Ali kom til Norge i 2008, var det eneste han visste om landet at det var vinter halve året. Han hadde ikke gått på skole siden han forlot Afghanistan.

– Jeg kunne ikke et ord norsk og jeg hadde aldri lært det vestlige alfabetet. Jeg forsto raskt at jeg måtte starte på null og at det aller viktigste var å lære seg språket, sier 28-åringen.

I løpet av de neste årene fullførte han ungdomsskolen, gikk norskkurs og fullførte de første to årene på videregående skole. Målet var opprinnelig å bli rørlegger. Samtidig hadde han til slutt fire deltidsstillinger ved siden av skolen – samtidig!

Snuoperasjon ganger to

I stedet for lærlingeplass som rørlegger, ble det etter hvert butikkjobb på heltid for Ali. Allerede som 23-åring klatret han videre og ble butikksjef, på oppfordring fra sjefen.

Der dro han i gang en ordentlig snuoperasjon som økte omsetningen med ti prosent.

Etter han flyttet til Fredrikstad har han igjen skaffet seg jobb som butikksjef, denne gangen på Kiwi Råbekken.

I løpet av tiden på Råbekken har han latt seg imponere av gjengen som jobber der. De har tatt utfordringen om å gjøre samme snuoperasjon som i Kirkenes på strak arm.

Tøff start

For Ali har veien til en god tilværelse i Norge vært lang.

– Det var tøft å komme hit som 16-åring. Jeg har kontakt med flere afghanere som kom hit samtidig med meg, og mange sliter med å komme seg ut i jobb og skape seg et godt liv, sier han.

I tillegg til å jevnlig sende penger til foreldrene i Afghanistan, nyter han det å kunne ha en skikkelig fin bil.

Og det er ikke en hvilken som helst bil han kjører rundt i nå. Utenfor Kiwi Råbekken står en nyinnkjøpt 2017-modell Porsche Panamera 4S parkert.

Den ambisiøse 28-åringen er fornøyd, men ikke helt i mål ennå:

– Jeg drømmer om å starte min egen bedrift en dag, men foreløpig er jeg veldig fornøyd med å jobbe på Kiwi!

Les hele saken her.