Sammy skriver mørk, hardkokt krim

Svensk-tunisiske Sammy Jeridi har suksess forretningsmann og forfatter.
Foto: Skjemdump/Facebook
Oppveksten var preget av vold, usikkerhet og kriminalitet. Sammy Jeridi endte som suksessrik forretningsmann og forfatter.
166Shares

Forfatteren er bokaktuell med «Ghettokungen» som henter scenene sine fra de kriminelle miljøene i Stockholm, byen der 47-åringen vokste opp, skriver Nordlys.

Sammen med kona, Hilde, flyttet han til Nordreisa i 2017. Jeridi ble suksessrik forretningsmann og forfatter – mot alle odds.

– Jeg holdt på å ende som en av karakterene i mine egne bøker, sier Jeridi over en kopp sterk kaffe på Kaffekiin, konas nyetablerte kaffebrenneri og kaffebar på Storslett.

Hard oppvekst

Svensk-tuniseren hadde en far som utsatte ham for fysisk og psykisk mishandling.

– Han fortalte meg ustanselig at jeg var et null, og fullstendig verdiløs. Dette gjør forferdelige ting med et barnesinn.

For ham ble hans mor og kampsporttrening redningen.

– Jeg ble også en god utøver, og fikk endelig føle på det å lykkes. Jeg ble sett, og så selv hvordan innsats, og det å jobbe hardt for noe positivt ga resultater.

Videre til forfatterskap

Erfaringene fra årene som kampsportutøver tok han med seg videre. Etterhvert ble det forretningsvirksomhet, og nå et forfatterskap.

Jeridis første manuskript var ferdig i 2016. I 2019 ble det antatt hos det svenske forlaget Bokfabriken, og utgitt som lydbok året etter.

– Jeg var en helt ukjent forfatter, og de ville først teste den som lydbok. Det gikk veldig bra, og nå i januar kunne jeg endelig holde en trykt utgave i hendene, forteller 47-åringen.

Til sommeren kommer bok nr. to, Ghettobröder, og de to neste i serien er like rundt hjørnet.

– Jeg er veldig glad for oppmerksomheten jeg har fått i mitt gamle hjemland, Sverige. Nå håper jeg det skal lykkes å få den første boka oversatt til de andre nordiske språkene, og engelsk.