Satte fyr på eget pass

Australsk-russiske Anton Benois er aktuell i høst med utstilling i Telemark.
Foto: Ignas Krunglevicius
Australsk-russiske Anton Benois er aktuell i høst med ny utstilling.

Benois bor og arbeider i Oslo. Han ble uteksaminert fra Kunstakademiet i Trondheim (MFA) i 2019, og vært en del av gruppeutstillinger på Statens Kunstutstilling Høstutsillingen (2019), og Trøndelagsutstillingen (2020).

Gjennom sin nye utstilling “MUTATIONS” presenterer han en installasjon satt sammen av en serie objekter og videoverk på elleve minutter.

I et av videoverkene setter han fyr på sitt australske pass.

Om kunstneren skriver Telemark kunstsenter, som holder utstillingen frem til desember:

– Verkene  tar for seg skjæringspunktet mellom egen familiehistorie, arv og identitet som han knytter til objekter og steder. Eksil og migrasjon er tilbakevendende tema og en konsekvens av opplevelser i barndommen med familien på flukt fra et Sovjetunionen i kollaps og til et fremmedgjørende Brooklyn som 10-åring. Forholdet mellom mennesker og ting er sentralt i kunsten hans.

Møbler og dusjforheng blir mutanter

Videre går det frem i pressemeldingen at utstillingen viser frem kjente ting: masseproduserte møbler, dusjforheng, fotballskjerf og håndklær.

Ifølge kunstneren handler utstillingen om politisk ideologi, globale økologiske spørsmål og markedsstrategier som smelter sammen for å påvirke den menneskelige tilstanden.

– Her blir disse husholdningsobjektene fratatt sin fortrolighet – her blir de mutanter. Deres former og bruk er endret: de er et produkt av vår egen skiftende nåtid. Opprydningen blir et produkt av kulturell mutasjon: fysisk rusk født av digital produksjon.