Skoleelev med gripende tale om hverdagsrasisme

Elev Mari Solvi ved Fyllingsdalen videregående skole var en av seks finalister i talekonkurransen "Ta ordet".
Foto: Skjermdump/taordet.no
Da lillebroren til Mari Solvi (17) ble født, håpet hun at han skulle bli lysere i huden, så han skulle slippe å gå igjennom det samme som henne.
146Shares

Solvi er elev ved Fyllingsdalen videregående skole, og var tidligere i desember en av seks finalister i den nasjonale talekonkurransen “Ta ordet”.

Konkurransen er utviklet og organisert av Retorikkgruppen ved Informasjons- og medievitenskap på Universitetet i Bergen.

Ifølge Hardanger Folkeblad fortalte eleven blant annet om å ikke ville bade sammen med vennene sine fordi håret ikke lenger ville være like rett som de andre jentene sitt. Om daglige telefonsamtaler mellom skole og mor, fordi det kunne ikke gå en dag uten at datteren hennes ble kalt «neger» på skolen.

– Da min lillebror på åtte ble født, håpet jeg at han skulle bli lysere i huden enn meg. Så han skulle slippe å gå gjennom det jeg har gått gjennom, og slippe å høre alt jeg har måttet høre. Mange tror at rasisme ikke er et problem i samfunnet. Åpne øynene! Vi er i 2021. Er vi ikke ferdige med å se på farge før folk?

Solvi forteller til Hardaer Folkeblad at det var sjokkerende å komme så langt som til finalen.

– Jeg følte allerede da at jeg vant skolekonkurransen, og at jeg hadde oppnådd det jeg ville.