Aisha syr tøybind til burundiske kvinner

Aisha Bigset gjør en innsats for kvinner fra fødelandet Burundi. I fjor fikk hun Trøndelag fylkeskommunes inkluderingspris.
Foto: Trøndelag Fylkeskommune
For kvinner i Burundi er bindmangel noe som gjør at de ofte hjemme fra skole og jobb. Aisha Bigset bestemte seg for å gjøre noe med situasjonen.
145Shares

Aisha startet organisasjonen Association Mpore Mama (AMM) for tre år siden. Gjennom den veldedige organisasjonen syr norske kvinner bind, som Aisha frakter til hjemlandet Burundi, skriver NRK.

Koffertene er smekkfulle med tøybind og såpe som hun deler ut til burundiske kvinner. Før neste reise har hun pakket flere hundre kilo med bind og hygieneprodukter.

– Jeg oppdaget tøybind gjennom en venninne, sier Aisha til NRK.

Arbeidet var en av grunnene til at statsforvalteren i Trøndelag valgte Aisha Bigset som ambassadør for TV-aksjonen i 2019.

Integrering på landsbygda

Aisha kom til Norge som FN-flyktning 13 år gammel. Familien bodde i Trondheim i ungdomsårene hennes. Senere fant hun kjærligheten i bygda Beitstad i Steinkjer, og er nå gift og bosatt der.

Via Facebook-siden «En flyktnings historie» forteller hun om sin fortid som flyktning og om sitt nye liv i Beitstad og i Trondheim.

Bygdekvinnene i Trøndelag ble etter hvert hennes fremste støttespillere.

– Namdalseid Bygdekvinnelag er bare fantastisk. Det var her vi startet med systue, sier Aisha og fullroser bygdekvinnene fra Namdalseid.

Vil etablere systuer i fødelandet

I løpet av to år har Aisha klart å gjennomføre to reiser til Burundi, på tross av korona og reiserestriksjoner.

I Burundi har hun etablert en systue med fem ansatte.

– Målet er å bygge et kvinne- og barnesenter med systue og kursrom på samme sted.

Nominert til Årets hverdagshelt

Aisha er en av fem nominerte til Årets hverdagshelt i Trøndelag. Prisen deles ut av NRK Trøndelag og Adresseavisen i samarbeid. FN-flyktningen fra Burundi har klart å skape stor oppmerksomhet rundt kvinners situasjon i hjemlandet.

I tillegg har hun gitt trønderske kvinner muligheten til å bidra gjennom aktiv handling.

Aisha har også engasjert seg i Bartebært – Trøndersk bæretreff og Nasjonalt Bæretreff. Gruppene fokuserer på tradisjonell bæring av spedbarn. Bartebært er et stort bæretreff, eller “bærefestival”, som hvert år avholdes i Trondheim.

Bigset mottok Trøndelag fylkeskommunes inkluderingspris 2020 for sin innsats for Bartebært.

– Tusen hjertelig takk, dette betyr utrolig my, sa hun til Nea Radio.