Urte lærer barn å kode

Urte Sniaukstaite har siden 2018 drevet med kodekurs for barn.
Foto: Claudio Castello
– Skal vi lykkes i fremtidens automatiserte jobbliv, må vi få med oss de yngste på laget, sier norsk-litauiske Urte Sniaukstaite.

Urte er opprinnelig litauisk, men har bodd størstedelen av livet sitt i Norge.

– Jeg flyttet hit som tiåring, men har fortsatt mye av det litauiske i meg, snakker språket og ferierer ofte i landet, sier hun til Utrop.

Som ungjente gikk hun på Steinerskolen, hvor hun opplevde en friere form for opplæring.

– Jeg fant tidlig ut at jeg var glad i å organisere og planlegge, egenskaper som har vist seg som uvurderlige den dagen jeg skulle bli voksen og skape min egen arbeidsplass.

Spennende teknologibransje

Urte har jobbet med kunstarrangementer, blant annet festivaler. I tenårene bodde hun sammen med familien i Tønsberg, før hun gikk på folkehøgskole i Bergen.

For Sniaukstaite ble veien inn i teknologibransjen å se at folk jobbet med spennende utfordringer.

– I Norge har man ofte forestillingen om at realfag og matematikk, som jo gir mye av bakgrunnen for teknologifag, er et kjedelig og stivt fagfelt. Når jeg først ble kjent med faget så kunne jeg ikke sagt meg mer uenig. Her så jeg bare inspirerende folk hele veien.

Koding for barn og voksne

Sniaukstaite startet opp sitt eget selskap i 2019, på restene av sin første arbeidsplass.

– En kollega og jeg startet opp igjen i kjølvannet av en konkurs grunnet utfordringer på ledelsesnivå, og vi startet opp igjen, uten ledelsen.

Så kom pandemien og nedstengningen, og CodeAndGo, som hun og kollegaen drev, måtte delvis stenge ned for fysiske kodekurs.

– Vi holdt fysisk sommerskole for hundrevis av barn både sommeren 2020 og 2021. Men deleieren i CodeAndGo bestemte seg for at hans oppstartsreise stoppet der. Derfor bestemte jeg meg for å selge CodeAndGo til Learnlink i september 2021. Jeg jobber fortsatt i Learnlink den dag idag, nå med rollen som produktsjef.

Lærer gjennom spill

Koding-kursene for barn mellom 8 og 13 år går gjennom spillplattformer som Roblox.

– Slik får man innprentet at koding kan være noe gøy, samtidig som lærer problemløsning.

Sniaukstaite ser for seg at koding kommer til å bli enda viktigere i tiden fremover.

– Vår tilværelse blir stadig mer nettbasert. Arbeidslivet blir mer automatisert, og skal Norge kunne konkurrere med resten av verden, er det viktig at man starter å inspirere de unge fra tidlig alder.

Et mangfoldig felt

Hun ser for seg at koding blir et mangfoldig felt, også i Norge.

– Fokus på koding er stort i utlandet. IT-bransjen er allerede i gang med å få tak i arbeidskraft utenfra som har den ekspertisen som trengs. Når vi har en mangel på utviklere så sier det seg selv at vi må komme i gang.