Kenyansk kunstverk uten klimautslipp

Et kenyansk kunstverk har reist langt, over to kontinenter og tidssoner. Men uten klimautslipp.

For bilen har aldri vært i Kenya, og kunstneren har aldri vært i Norge. Bilkollektivets nye elektriske varebil skal få oss til å reflektere over våre egne klimavalg.

– Det er mye kraft i kunsten. Den kan bidra til å skape endring! sier den kenyanske kunstneren Joakim Kwaru, mannen bak Bilkollektivets nye elbil som nå ruller rundt i Oslos gater, sier han til Bilkollektivet i en pressemelding.

– Den måten vi lever på nå, er ikke bærekraftig. Norge er et av de ledende landene i verden på olje og gass. Men naturen skriker til oss om at vi må gjøre ting annerledes, sier han.

Grenseløs miljøkunst

Orgnaisasjonen Bilkollektivet har samarbeidet utenfor landegrensene med den kenyanske kunstneren

Bilkollektivet er en medlemsbedrift som er blitt en av Norges største leverandører av bildeling.

I samarbeid med kunstlærer og kunstner Eirik Jarl Trondsen, som driver en kunstskole i Kenyas hovedstad, Nairobi, bestemte man seg for grenseløs miljøkunst.

Åtte kunstnere fra kunstnerkollektivet M2 i Kiberaslummen i Nairobi leverte sine forslag. Joakim Kwaru, som er utdannet på NIAAD kunstakademi i Uganda, ble vinneren med sin “miljøbil”.

– Samarbeidet med den kenyanske kunstneren har gitt et annerledes blikk på bærekraft, samtidig som det viser hvor universelt dette temaet faktisk er, mener Haakon Hals i Bilkollektivet.

Videre sier han til Utrop:

– Bilen er kjøpt hos lokal forhandler i Norge. Kunstverket er sendt digitalt, og foliert på bilen i Oslo.

Kunstneren selv håper budskapet vil nå gjennom til de som ser bilen i bybildet.

– For det er mange som må gjøre ting annerledes hvis vi skal klare å skape en mer bærekraftig verden, påpeker Kwaru.