Uma Feed hedres med pris for aktivisme mot adopsjon

Uma Feed er selv adoptert fra Sør-Korea. Etter VG-avsløringer i fjor anmeldte Feed den norske staten for menneskehandel og kjennskap til dokumentforfalskning i sin egen adopsjonssak.
Foto: Privat
Kunstner og skuespiller Uma Feed har stått i bresjen for å avdekke kritikkverdige forhold om adopsjon til Norge. Nå får hun Zola-prisen for 2024.

– Det har vært en tung kamp for Uma Feed og mange andre aktivister å nå gjennom til politikere og andre, da motstanden mot å granske adopsjon til Norge har vist seg å være sterk. Kunstner Uma Feed har stått løpet, sier styreleder i Zola-prisen, Karl Eldar Evang.

Hun tildeles prisen dagen etter at Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) anbefalte full stans i adopsjoner i to år, inntil en omfattende granskning er gjennomført.

Feed er selv adoptert fra Sør-Korea. Etter VG-avsløringer i fjor anmeldte Feed den norske staten for menneskehandel og kjennskap til dokumentforfalskning i sin egen adopsjonssak.

– Uma Feed har vært aktivist, kunnskapsformidler og har gravd dypt i historien til norsk utenlandsadopsjon. Hun har søkt å informere politikere og myndigheter. Hun har også belyst temaet i sin kunst, blant annet ved en videofilm som utfordrer den tradisjonelle oppfatningen av den lykkelige adopsjonshistorien.

Zola-prisen deles ut til personer som «åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold som truer menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge». Blant tidligere vinnere er Ella Marie Hætta Isaksen og Sumaya Jirde Ali.