Sayed gikk fra lokalpolitikken til utenrikstjenesten

Jonas Andersen Sayed fikk ikke fortsette som ordfører i Sokndal, tross valgseier. Interne forhandlinger gjorde at Sps Bjørn Mydland overtok ordførerkjeden.
Foto: Øyvind Ganesh Eknes
Norges yngste ordfører, Jonas Andersen Sayed, "vant" lokalvalget i fjor høst. Likevel måtte ha gå av fra ordførerstolen etter interne forhandlinger mellom opposisjonspartiene.

Sayed var ordfører i Sokndal fra 2019 til 2023. Ved tiltredelsen var han den yngste ordføreren i norsk historie.

Under kommunevalget i 2023 fikk Krf 28,9 prosents oppslutning, og Sayed fikk også flest slengere (personstemmer). Likevel var det ikke nok til å beholde jobben som ordfører i Sokndal.

Sayed, som er halvt indisk, har blitt beskrevet som “ordføreren som gjorde et brakvalg, men likevel mistet ordførerstolen”.

Grunnen er enkel: De andre partiene samlet seg rundt Senterpartiets Bjørn-Inge Mydland etter interne forhandlinger. Venstre, Høyre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet, med støtte fra Rødt, inngikk en intensjonsavtale.

Kontroversielt grep

Interne forhandlinger er nokså vanlig i lokalpolitikken, men sees fortsatt som et kontroversielt grep.

Ifølge Klassekampen hadde Sayed planer om å be de andre partieme om møte på valgkvelden, men Senterpartiet bad om mer tid. Dagen etter reiste han sammen med NVE-sjef Kjetil Lund på møte om flomsikring.

– Flomsikring er den største saken i Sokndal. Jeg klarte å få han hit og det var ikke mange dagar å velge mellom. Da jeg kom tilbake til kontoret og fintellingen var klar, skulle jeg invitere de andre partene og merket på telefonen at noen andre hadde kommet meg i forkjøpet, sier han til Klassekampen.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Venstre, med støtte frå Rødt, fordelte ordføreren og varaordføreren på et møte der alle partiene, utenom KrF og Frp var på.

Statsviter med kritikk

Etterspillet i Sokndal-valget ble også kritisert.

Førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad, er kritisk til de interne forhandlingene etter valget i Sokndal.
Foto : uis.no

Et brudd med elementære demokratiske forutsetninger og en god illustrasjon på hvordan det kan gå, sier førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad til Klassekampen.

– Om velgerne ikke vet hva de får, så forsvinner litt av vitsen med å stemme. Det er derfor det er viktig å opplyse før valget.

Ifølge Sokndal-ordfører Mydland var Krf først for tidlig ute på valgkvelden og så for sent ute i dagene etter.

– De kom aldri på banen, rett og slett. Vi fikk ikke en offisiell og tydelig førespørsel, uttalte han til Klassekampen.

Inn i utenrikstjenesten

Nå er lokalpolitikken skiftet ut med utenrikstjenesten, og Syed har flyttet fra Sokndal til Wien, hvor han skal tilbringe de neste årene som praktikant ved den norske ambassaden.

Jobben skal han kombinere med noen hjemlige politiske og organisatoriske verv. Sayed skal sitte i KrFs programkomité frem mot valget i 2025, er vararepresentant for KrF i Rogaland fylkesting, og siden oktober styreleder i Ulla-førrefondet som jobber med grønn omstilling av næringslivet og utvikling av høyere utdanning i Rogaland.

– Det neste halvåret skal jeg jobbe i Wien på Norges faste delegasjon til Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE). Jeg håper og tror at det både blir spennende og lærerikt, skriver han i en oppdatering på LinkedIn, ifølge Altinget.

Overfor Utrop sier Sayed hvordan det var for han å ikke kunne fortsette som ordfører tross valgseieren.

– For meg var det naturlig nok veldig skuffende og overraskende. Samtidig forsøkte jeg både før og etter valget å si at jeg ikke tok noe for gitt. Det ligger i det norske valgsystemet at man må ha et flertall i kommunestyret bak seg for å bli ordfører.

Følte seg satt ut på sidelinjen

– Hvordan opplevde du forhandlingene etter valget?

– Den største skuffelsen ligger i en følelse av å bli parkert på sidelinjen. Jeg og KrF kom aldri i gang med noen forhandlinger, fordi de andre partiene ville diskutere seg imellom først. Det var selvfølgelig en kjip følelse, og opplevdes også overraskende med tanke på signalene som hadde blitt gitt før valget.

– Hva tenker du førte til at du ikke ble valgt til ordfører?

– Det blir spekulasjoner, og jeg har egentlig ikke noe behov for å nøre noe mer opp i det. Dessuten er jeg såpass glad i hjemkommunen min at jeg ønsker den nye ordføreren alt godt.

Ville flytte ut ved ikke-gjenvalg

Når Utrop spør hvordan velgerne vil reagere på slike “bakromsforhandlinger”, svarer han:

– Jeg er nok ikke den rette personen til å svare på det spørsmålet, men det korte svaret får bli at jeg tror det er uklokt.

– Nå har du gitt deg med lokalpolitikk. Hvor mye har opplevelsen av det som skjedde etter valget å si for at du nå gå over til et nytt felt som praktikant i utenrikstjenesten?

– At jeg endte opp som praktikant i Wien var egentlig ganske tilfeldig, men jeg vil si det lå i kortene at jeg ville flytte ut av kommunen dersom jeg ikke ble gjenvalgt. Planen de neste par årene er å fullføre utdannelsen, og samtidig få litt andre erfaringer. Men jeg er samtidig utrolig takknemlig for alt jeg har fått være med på som folkevalgt så langt, og at så mange – tross alt – ønsket at jeg skulle fortsette som ordfører.