Koronaviruset: Hva skal polske arbeidere i Norge gjøre nå?

Utenlandske arbeidere frykter for jobbene sine.
Foto: Flickr
Karantenebestemmelser og utsiktene om permitteringer i byggebransjen gjør utenlandske arbeidere usikre på den nye situasjonen, og frykter for jobbene sine.
354Shares

Polsktalende Justyna Skarø ved Fellesforbundets avdeling 765 i Trondheim forteller at avdelingen opplever et rush av henvendelser.

Har de rett på dagpenger? Hva skjer hvis de reiser hjem – om de i det hele tatt kommer seg hjem?

Det er heller ikke bare snakk om arbeidere fra Polen, men også blant annet fra Latvia, Litauen, Slovakia og Estland.

Les hele saken: Koronaviruset: Hva skal polske arbeidere i Norge gjøre nå?

Utenlandske i landbruket

Det er mange utenlandske arbeidstakere i landbruket, deriblant mange sesongarbeidere. Reisende til Norge må i 14 dagers hjemmekarantene. Utlendinger som kommer hit for å jobbe, vil ha krav på lønn i karanteneperioden. Staten har mulighet til å nekte innreise.

Året rundt jobber mange utenlandske arbeidstakere i husdyrproduksjon, og det er enda flere sesongarbeidere i frukt- og grøntproduksjon. For å bremse spredningen av korona-viruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på landbruket.

Reglene kan endres raskt, og best oversikt får man på fhi.no, skriver Bondelaget i en artikkel om hvilke regler og rettigheter som gjelder i unntakstilstanden som følger av korona-viruset.

Les hele artikkelen: Rettigheter i forbindelse med koronautbruddet