– 200 ansatte fra 35 nasjonaliteter er usynlige hverdagshelter

Smittetøy fra det norske helsevesenet går til vask hos Nor Tekstil, et av Nord-Europas største vaskerier for arbeidstøy.
Vaskeriet Nor Tekstil ved Drammen vasker nå fem ganger mer smittetøy enn vanlig. 98 prosent av de 200 ansatte ved industrivaskeriet har flerkulturell bakgrunn.
102Shares

Smittetøy fra helsevesenet på hele Østlandet kommer til vaskeriet i vannoppløselige poser som er lagt i lukkede gule sekker. De vannoppløselige posene går rett i vaskemaskinene-uten at de ansatte blir eksponert for smitte.

– Hovedoppgaven vår er å bryte smittesirkelen i samfunnet. Klærne som kommer ut herfra er fri for virus og bakterier, sier driftssjef Per Frøge til Helseaktuelt.

Usynlige helter

98 prosent av de 200 ansatte ved industrivaskeriet har flerkulturell bakgrunn fra 35 nasjonaliteter. Noen jobber i uren sone der smittetøyet kommer inn, mens de fleste jobber i ren sone der tøyet er vasket etter standarder som er godkjent av Norske Vaskeriers Kvalitetstilsyn (NVK)

Store deler av vaskingen er automatisert, men mye av tøyet må også behandles av rutinerte menneskehender. Abdi Fatah (29) og Rugiyo Ali (22) fra Somalia er to av de usynlige hjelperne som er så viktige for helsevesenet nå.

Fatah scanner tøyet og henger det på kleshengere som farer videre til neste post, finish-tunnellen, hvor plaggene steames så de ikke er skrukkete.

– Hvis ikke vi jobber, stopper helsevesenet opp, sier Fatah til Helseaktuelt.

Tøyvaskingen føles også ekstra viktig for Rugiyo nå:

– Jeg er stolt av jobben min og jeg føler meg trygg for koronasmitten selv om vi er mange på jobb. Kantinen er stengt, vi bruker masse antibac og holder to meter avstand når vi skifter i garderoben eller tar pauser, sier hun til Helseaktuelt.