Rekordmange innvandrere uten jobb

Ferske tall fra SSB viser at en av åtte arbeidsføre innvandrere står uten jobb. Nå roper leder i innvandrerorgansiasjon varsko (Foto: Illustrasjon).
Foto: Flickr.com: Illustrasjonsfoto.
Én av åtte arbeidsføre innvandrere står uten jobb. Nooshin Zaery, leder i Innvandrernes landsorganisasjon, bekymrer seg over permitteringsgapet mellom etnisk norske og innvandrere.

Siden 2001 har Statistisk sentralbyrå (SSB) ført oversikt over arbeidsledigheten blant innvandrere.

I andre kvartal i år var andelen arbeidsledige høyere enn noen gang: 13,7 prosent av innvandrere var arbeidsledige. Til sammenligning var arbeidsledigheten blant resten av befolkningen 4,9 prosent på samme tidspunkt, ifølge Klassekampen.

Nooshin Zaery, leder i Innvandrernes landsorganisasjon, ber myndighetene ta grep.

– Det er skummelt og sjokkerende med så høye tall, men samtidig er det ikke overraskende at innvandrere blir hardest rammet av denne krisa, sier hun til Klassekampen.

Norsk-somaliere topper

Tallene viser at innvandrere fra Somalia hadde høyest ledighet, opp fra 14,3 til 26,1 prosent.

– Krisen er tøff for alle, men innvandrere er noen av dem som blir hardest rammet. Det var nok av utfordringer fra før; nå har belastningen blitt enda større.

Jon Rogstad, professor og forskningsleder ved Fafo, mener det er en åpenbar, koronarelatert årsak til at dette har skjedd, fremfor diskriminering.

Forsker Jan Rogstad i Fafo sier økt arbeidsledighet blant innvandrere er korona-relatert

SSB-tall viser blant annet at innvandrere er overrepresentert i blant annet serveringsbransjen og hotellbransjen, som begge ble hardt rammet.

– Innvandrere jobber i utsatte bransjer. Da det var «lockdown» i mars, var spørsmålet hvor du jobbet, sier Rogstad til Klassekampen.