Kvinneopprør og konflikt i somalisk Oslo-moské

Flertallet av medlemmene i den norsk-somaliske menigheten Tawfiiq føler seg utestengt i en langvarig konflikt. Nylig var flere titalls mennesker samlet for å komme inn i et styremøte. Vakter og politi måtte holde en hissig menneskemengde unna moskéen.
Foto: Screenshot fra Tawfiiq islamsk senters nettsider
En video Utrop har fått tilsendt, og også er delt på sosiale meider viser en illsint folkemengde foran Norges største enkeltstående moské.

Videoen (se under) viser politiet som må gripe inn i en gruppe mennesker, da sinte medlemmer forsøkte å presse seg inn i den somaliske moskéen Tawfiiq Islamsk Senter sist helg.

Vakter i gule vester greier ikke å holde menneskemengden tilbake, og det blir ropt ut skjellsord mens vaktene og politifolk beordrer folk om å gå tilbake. En av de som demonstrererer kan høres si:

Vi respekterer politiet, men politiet respekterer ikke oss.

Gruppen som forsøkte å komme seg inn i moskéen var mot et ekstraordinært årsmøte hvor et nytt styre i moskéen skulle velges.

Strid om innflytelse

Trossamfunnet, som regnes som Norges største enkeltstående moské, med nesten 8000 medlemmer, har vært preget av konflikter de siste årene.

En anonym kilde Utrop har snakket med bekrefter at konflikten i Tawfiiq gjelder to grupper som strider om innflytelse.

Kilden til problemet går blant annet på klan og hvordan man deler tilskuddet fra regjeringen. Moskeen får ca åtte millioner kroner hvert år som støtte, skriver kilden i en e-post.

Også kjønn er del av konflikten.

Somaliske mødre er ikke velkomne i moskeen, selv om de og deres barn utgjør majoriteten av medlemmene.

Står på for egne rettigheter

Sistnevnte bekreftes også i en sak i Aftenposten, hvor en norsk-somalisk kvinne er intervjuet.

– Vi er lei av å bare vaske, lage mat og betale, vi har også rettigheter. Dette er Norge. Vi bor i et likestilt land!

En annen kvinne, som ikke tør å stå frem med fullt navn, sier til Nettavisen:

– Vi er ikke enig i måten de styrer moskeen på i dag, og vi ønsket å stemme frem et nytt styre. Men da vi kom dit, var kvinneinngangen låst. Og vaktene lot oss ikke komme inn den vanlige inngangen.

Kritikk fra Ap-politiker

Ubah Aden, bystyrepolitiker for Oslo Arbeiderparti og medlem av moskeen, gir sitt eget trossamfunn sterk kritikk.

Aden mener overfor Nettavisen at styret har undervurdert at man i et demokratisk samfunn ikke kan utestenge halvparten av medlemmene sine, for så å motta statsstøtte. Hun kaller det hele for «maktmisbruk, pengemisbruk og udugelighet».

Les også: Tawfiiq-moskeens uryddighet setter allerede sårbart miljø i dårlig lysTawfiiq-moskeens uryddighet setter allerede sårbart miljø i dårlig lys