Synger om Hasan-barnas skjebne

Mustafa Hasan (f. 17.8. 2002) har sluppet ut sin første musikkvideo. Sangen handler om siste gang han så moren sin. Det er tre år siden.

Mustafa kom til Norge som 6 åring. På søndag 17. august fyller han 18 år. Denne høsten risikerer han å bli sendt ut av landet.

– Musikkvideoen viser litt av hva han har vært igjennom med avslag på opphold, omsorgssvikt, brødre som ble utsendt i tur og orden, familiesplittelse og opplevelser med politiet. Vi får et innblikk i en hverdag fylt av usikkerhet for en ungdom som bor i et av verdens beste land, sier Julia Lysgaard Shirazi i Kampen for Hasan-barna til Utrop.

 

Moren flyktet til Tyskland

Mustafa Hasan er en av de mye omtalte «Hasan-barna» som kom til Norge sammen med moren sin, Samar, i 2008. Samar søkte opphold med grunnlag i palestinsk bakgrunn. Det viste seg senere at familien med seks barn var jordanske statsborgere og at flukten skyldtes et tvangsekteskap.

Famlien ble da nektet oppholdstillatelse, klaget og ble nektet igjen. Flere rettssaker fulgte. I 2017 taper familien i lagmannsretten og får varsel om snarlig uttransport. Samar flykter til Tyskland sammen med den yngste datteren og etterlater seg Mustafa og Abdel i Norge. De to brødrene får i april i år brev om at de er økonomisk ansvarlige for saksomkostningene i lagmannsretten.Dersom gjelden ikke betales, vil ikke Mustafa og Abdel kunne få opphold i Norge som utenlandsstudenter etter fullført videregående.