Bryteren Exauce Mukubu tok sølv i junior-VM

Exauce Mukubu begynte med bryting fordi han kjedet seg i Vadsø. Nå har han dagene fulle med bryting, jobb og studier.
Foto: Privat
For første gang siden 1983 har Norge tatt medalje i bryting. Nå er norske Exauce Mukubu (20) klar for å ta verden, hvis han får sponsorer.
853Shares

20-åringen kom til Vadsø med familien  i 2009, som FN-flyktning fra Den demokratiske republikken Kongo. Han sier til ifinnmark.no at han fremdeles har gode kompiser og familie i Kongo. 

– Egentlig skulle jeg komme på besøk i sommer, men på grunn av forberedelsene til VM gikk det ikke denne gang. Men ellers planlegger jeg å komme så fort som mulig!

Kongepokalen

Brytingen var egentlig noe han begynte med for å få tiden til å gå da han kom til Vadsø, forteller han. Han meldte seg inn i Vadsø Atletklubb.

– Jeg hadde for mye fritid! og det var noe spektakulært med det å bryte, noe som fanget meg med én gang.

I 2013 hadde familien flyttet fra Vadsø og Exauce meldte seg inn i IF Tønsbergkameratene. Fem år senere vant han bronse i EM for ungdom. I 2020 ble han norsk seniormester og belønnet med kongepokalen.

Familien har igjen flyttet og Exauce bryter i dag for Sportskubben 1909 i Sandvika. Mukubu bryter i vektklasse 77 kilo, noe som Norsk Bryterforbund beskriver som en tøff vektklasse:

– Enorm prestasjon

– En enorm prestasjon for en liten brytenasjon som Norge. Mukubu gikk hele veien til finalen i 77 kg klassen lørdag kveld (…). Ikke siden 1983 har norsk bryting vært representert i en junior-VM-finale på herresiden, da Morten Sætre (Urædd Bryteklubb) også tok sølv, skriver forbundet i en pressemelding.

På veien til VM-finalen i Russland slo han Ungarn og Iran, før han slo Egypt i semifinalen. I finalen ventet hjemmehåpet Islam Ismailovich Aliev fra Russland.

– Det var utrolig gøy å kunne bryte igjen, det har jeg virkelig savnet etter fjoråret. Det skulle jo egentlig være verdensmesterskap i fjor, så alt arbeidet som ble lagt ned da, ble tatt med nå. Alt i alt er jeg fornøyd.

Jobb og studier

Planen videre er rett og slett å bli en enda bedre bryter, sier han til ifinnmark.no:

– Jeg skal videreutvikle meg innenfor bryting og samtidig fokusere på jobb og studier. Jeg studerer forretningsjuss og økonomi, i tillegg til å drive to selskaper jeg har startet opp, Free Park og Mukubu Group.

– Så langt i år har ting gått ganske bra, så jeg har kunnet leve av inntektene fra disse to selskapene. Dessverre kan man ikke leve av bryting alene i Norge, selv om vi legger ned enormt mye arbeid. Det er ikke noen på sponsorsiden.

Fått noen forespørsler

Men VM-deltakelsen og pallplassering gir likevel muligheter, tror 20-åringen:

– Hvis resultatene kommer, så kommer også forespørslene. Men man må til utlandet for å kunne leve av det. Jeg har allerede fått noen nå i helgen. Nå håper jeg sporten får en ny boost også her til lands, for det er en stor sport i utlandet, sier Mukubu.

Denne høsten blir også Mukubu å se på norske TV-skjermer i en NRK-serien «Hodet i klemme», en sportsdokumentar som handler om å få juling i livet både på og utenfor matta, og likevel reise seg igjen gang etter gang, ifølge traileren.