Høyres programkomité vil forby søskenbarnekteskap

Sandra Bruflot, medlem i Høyres programkomité. hevder et forbud mot søskenbarnekteskap vil forhindre negativ sosial kontroll.
Foto: Eva Alnes Holte
En enstemmig programkomité i Høyre vil at partiet skal gå til valg på et forbud mot søskenbarnekteskap.
625Shares

– Hovedbegrunnelsen for et forbud mot søskenbarnekteskap er at det vil forhindre negativ sosial kontroll og tvangsekteskap, sier Sandra Bruflot i Høyres programkomité til VG.

Hvis landsmøtet våren 2021 gjør et forbud mot søskenbarnekteskap til Høyres offisielle politikk, ligger det an til et solid flertall for et forbud i Stortinget. Både Ap og Frp har tidligere gått inn for et forbud mot søskenbarnekteskap.

Her er det viktig at en beslutning om dette ikke blir en sovepute, mener Bruflot.

– Et forbud mot søskenbarnekteskap løser ikke alle problemer med negativ sosial kontroll mot i første rekke kvinner. I tillegg vil ekteskap mellom for eksempel tremenninger fortsatt være tillatt.

Kritisk til forbudet

Leder i Norsk Innvandringsforum, Athar Ali, har uttrykt motstand mot et forbud, og at folk må få bestemme selv hvem de ønsker å dele livet sitt med.

Norsk Innvandringsforums Athar Ali er kritisk til forslaget.
Foto : Kjetil Hegna

 

– Jeg synes ikke det er riktig å forby ekteskap mellom søskenbarn. Det må jo bygge på frivillighet. Jeg er selvsagt imot enhver form for tvang og press. Men når det er sagt, så tenker jeg at folk må få velge selv hvem de skal gifte seg med, sa Ali til NRK i sommer.

Frps Per-Willy Amundsen viser til at man har fremmet et representantforslag om forbud mot søskenbarnekteskap, som kommer til behandling i Stortinget i høst.

– Denne debatten står nå, og vi kan ikke vente til neste valg med å få til et forbud som åpenbart er helt nødvendig, sier han til VG.

– Svake rammes av tvang

Samfunnsdebattant, forfatter og lokalpolitiker i Ap, Laial Janet Ayoub, sier seg utrolig glad for at saken er på banen igjen.

Laial Janet Ayoub, lokalpolitker i Ap, er fornøyd over at forslaget om forbud mot søskenbarnsekteskap kan bli realitet neste år etter valget.
Foto : Arkiv

– Vi i Arbeiderpartiet fremmet et slikt forslag for to år siden, men ble stemt ned. Jeg anser det som viktig å stå på laget med de svakeste som rammes av en slik type tvang, sier hun til Utrop.

– Vil du si deg enig i at et eventuelt forbud vil forhindre negativ sosial kontroll?

Jeg tenker at det er utrolig viktig å få til et slikt forbud! Det kommer ikke til å gå på bekostning av de få som faktisk fritt velger å gifte seg med søskenbarn, men det vil redde mange av de som blir presset eller tvunget til å inngå et slikt ekteskap.