Utenlandske arbeidere som møter stengte grenser får verken dagpenger eller sykepenger

Utlendinger som ikke har bostedsadresse i Norge kommer ikke inn i landet.
Foto: Pixabay
Anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb på grunn av stengte grenser, har hverken krav på dagpenger eller sykepenger. Hovedtillitsvalgt i anleggsavdelingen i Skanska raser.

Utlendinger som ikke har bostedsadresse i Norge kommer ikke inn i landet. Anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb på grunn av stengte grenser, har hverken krav på dagpenger eller sykepenger. Hovedtillitsvalgt i anleggsavdelingen i Skanska raser.

– Vi har svensker som har jobbet her i landet i over 20 år. Plutselig kommer de seg ikke over grensa, og står helt uten penger. Det er klart det er fortvilende! sier forbundssekretær Arne Presterud i Arbeidsmandsforbundet.

Ifølge LO-advokatene kan ikke arbeidsgiveren si opp ansatte som ikke kommer på jobb fordi grensa er stengt. Men, arbeidsgiver har ikke lønnsplikt. Dermed mister ikke de ansatte jobben – men de mister inntekten.

Les hele saken: Utenlandske arbeidere slipper ikke inn i Norge: Utenlandske arbeidere som møter stengte grenser får verken dagpenger eller sykepenger (FriFagbevegelse, 02.02.21)