Gresk tragedie på sørafrikansk vis

Antigones budskap om å kjempe mot undertrykkelse og maktmisbruk er like relevant i dag som det var på den tiden stykket ble skrevet, ifølge regissør for teaterforestillingen "Øya", Christophe Laubion. Stykket vises på MS Innvik fra 3. til 9. september.
Claudio Castello / Jessica Allande
Latest posts by Claudio Castello / Jessica Allande (see all)

“Øya” handler om forferdelige livsvilkår i et av de mest beryktede fengslene
under apartheid-tiden, fangeøya Robben Island. Stykket er basert på en virkelig hendelse. Fangene John og Winston har sonet tre år i
fengslet på fangeøya. Under den hete solen arbeider de dag ut og inn,
og når de til slutt er tilbake i cellen øver de på Antigone, en gammel gresk tragedie som
handler om en kvinnes opprør mot lovens tyranni. Etter mange øvelser og flere krangler, hvor blant annet Winston nekter plent “å spille en kvinne”, så skal de fremføre stykke foran sine torturister;
et farefullt prosjekt med uviss utgang.

Kampen mot Kreon
Vi intervjuet regissør Christophe Laubion like før premiéreforestillingen. Franskmannen forteller han ble inspirert både av budskapet i den opprinnelige Antigone-tragedien og i den sørafrikanske versjonen fra 1973, samt likhetstrekkene mellom begge.

– Alt handler om det samme. Om å være subversiv, om kampen mot fortidens, nåtidens og fremtidens “Kreoner” (jour amn., rollefiguren i Antigone som dømmer hovedpersonen til fengsel på livstid). Kampen mot de som misbruker loven og sin egen autoritetsmakt.

Vondt emne, men samtidig inspirerende
Skuespillerne Issaka Sawadogo og Biniam Yhidego har begge norsk teaterbakgrunn, men sin opprinnelse i henholdsvis Burkina Faso og Eritrea. For begge har det vært vanskelig å ta opp et såpass vondt emne som apartheidtiden i Sør-Afrika og folks lidelser på Robben Island.

– Vi har særlig latt oss inspirere av Nelson Mandelas fangenskap, sier Sawadogo.

Hva vil dere si hvis unge håpefulle norsk-afrikanere ser stykket og følger kallet til skuespilleryrket?

– Vi har ingen problemer med å være rollemodeller. Unge og talentfulle svarte nordmenn er jo tross alt en byggestein i dette nye norske samfunnet. Og samtidig som vi gjerne ønsker å inspirere unge folk, så oppfordrer vi dem også til å være hardhudede, kunne tåle motgang og jobbe ekstra hardt. Å være skuespiller er ikke noe lett yrke, konkluderer begge.

Foto og redigering: Jessica Allande