Norskkurs førte til kokebok

 
Foto: Foto: Pressebilder
Fire kurdiske kvinner, som går på norskkurs, står bak kokeboken " Smak av kurdisk". Kokeboken er klar for norske ganer, og kom ut i november.
0Shares

Drømmen om en kokebok ble virkeliggjort da de fire
kurdiske norskelevene i Nøtterøy kommune begynte med matlaging i
norskundervisningen.


Et ønske om en annerledes måte å lære norsk på var det som trigget prosjektet for kokeboken. Prosjektleder Runa Løwe ville bruke deler av de kurdiske elevenes hverdag i opplæringen. Dermed var norskundervisning med fokus på kurdiske retter et faktum.

– Vi ble veldig positivt overrasket over maten og kompetansen disse kvinnene har og ville knytte det til opplæringen, sier Løwe.

Viktig for kulturbevaring
Etterhvert som prosjektet tok form, begynte de å sammarbeide med Idefagskolen i Tønsberg. Skolen stod for layout og det tekniske, mens damene var ansvarlige for matrettene. Løwe ville også at sammarbeidet skulle være en form for kulturutveksling hvor kvinnene fikk trent norskkunnskapene sine. Hun mener også at en slik bok er viktig for å bevare kulturen.

Stolte: De fire kurdiske damene er stolte av å kunne bidra med en kokebok. Fra venstre: Zeynab Kovdadad Husseini, Waedeya Nooradin Muyhedin, Golla Farhad Fatah og Fatima Rashin Sharif.
Foto: Trine Bjervig
Foto : Foto: Pressebilder

Jeg håper boken vil synliggjøre minoritetskvinner.

Erling Okkenhaug, forlegger

 • – Mat-tradisjoner er ikke så enkelt å formidle muntlig, så for disse kvinnene var boken en måte å bevare dem på. For damene var det viktig å lage en bok barna kan ha nytte av i fremtiden, slik at kulturen ikke blir glemt, sier hun.
 • Hun får støtte av norsklærer Kirsten Knudtzon som jobbet tett med kvinnene under prosjektet. Knudtzon håper boka vil inspirere andre til å ta del i den kurdiske matkulturen.
 • – Prosjektet var ikke bare et viktig integreringsverktøy, men kan også inspirere andre til å bli kjente med det kurdiske kjøkken, sier Knudtzon som har begynt å lage kurdisk mat hjemme.

  Overskudd går til flerkulturell barnebok

  Matglede for norske ganer: Det er mange gode middagstips å få i boka “Smak av kurdisk”.
  Foto : Foto: Pressebilder

 • For forlag Allgrønn Okkenhaug sin del er det viktig å bringe gode ideer som dette på markedet. Forlaget er en del av gruppen Allgrønn som er et nettverk for human-økologi. Humanøkologien undersøker hvordan mennesker og menneskelige samfunn samvirker med naturen og med deres sosiale miljø. Ifølge Erling Okkenhaug, ansvarlig for forlaget er også denne boken viktig for å bringe noe av deres kultur og innsikt til andre. De håper overskuddet vil kunne gå til deres nyeste prosjekt, nemlig en barnebok om integrering.
 • – Vi har såvidt begynt med den og håper vi får tjent litt på “Smak av kurdisk” for å jobbe med den nye boken. Dette har ikke blitt gjort før så vi håper den kan gis ut på vårparten sier han.
 • Han håper boken kan synliggjøre en gruppe som ikke stikker seg ut i media.
 • – Invandrerkvinner er
  ikke så synlige som andre. Så det å bringe noe av deres kultur og innsikt til andre er positivt. Mat er viktig og jeg håper folk kan lære av deres kultur gjennom boken, sier han.


 • For mer informasjon og kjøp av kokeboka, besøk bokas hjemmeside