Home Utg 42-31.10.2019 Folk og samfunn Laget film om kuppet i Tyrkia

Laget film om kuppet i Tyrkia

0
Laget film om kuppet i Tyrkia
Ekteparet og filmskaperne Nefise Özkal Lorentzen og Jørgen Lorentzen presenterte sin siste film for en fullsatt sal på Klingeberg kino.

Ekteparet presenterte sin nyeste film for en fullsatt sal på Klingenberg kino. «En gave fra Gud» er tittelen på dokumentaren. Den handler om kuppforsøket i Tyrkia sommeren 2016.

Tittelen er et sitat fra president Recep Tayyip Erdogans pressekonferanse, som ble holdt klokken 04:20 på en flyplass i Istanbul, i morgentimene etter kuppforsøket.

Ergodans snakker først om det som har skjedd og sier så at dette er som en gave fra gud, for det gir oss muligheten til å renske landet.

Med kuppforsøket som grunnlag påberopte Erdogan seg retten til å renske landet for sine motstandere. Listen over hvem tyrkiske myndigheter skulle arrestere og fengsle, ble presentert kort tid etter at kuppforsøket ble slått ned.

Filmekteparet forteller at de var i Tyrkia den kvelden. De var hjemme med familien og fulgte med på nyhetene om kuppforsøket.

– Etter å ha fulgt med i mediene noen timer utbryter en på rommet, som hadde opplevd flere kupp i landet, at dette ikke var noe ordentlig kupp, forteller Jørgen.

– Jeg syntes at det var veldig interessant. Det var det utsagnet som satte meg som journalist i gang. Det utsagnet ville jeg følge opp, sier han.

Jørgen startet med å grave å finne ut av hva som egentlig hendte i Istanbul 15. juli 2016, klokken 21:09 på Bosporos-broen.

Nefise var skeptisk

– Jeg er egentlig en uredd person, og har møtt utfordringer med åpne armer. Men denne filmen var jeg skeptisk til. Dette endret seg da jeg møtte foreldrene til den ene unge soldaten som ble torturert og lynsjet på broen den kvelden. Møtet med foreldrene var et «point of no return» for meg, forteller Nefise.

Hun la til side frykten og bekymringene for hva hun og familien kunne utsettes for. Kuppforsøket ga Lorentzen-paret muligheten til å stille spørsmålene: Hva skjedde, og hvem står egentlig bak det som skjedde? Og hvis dette ikke er et ordentlig kupp, hva er det da? Dermed var filmprosjektet i gang.

Ingen konklusjon

Med denne filmen, som ekteparet kaller et fredsbyggende prosjekt, ønsker regissørene å gi en plattform til folk som er politisk uenige om prekære og kontroversielle temaer i Tyrkia.

– Tyrkia har de siste ti årene blitt politisk polarisert. Det å fortelle om faktabaserte hendelser eller i det hele tatt stille spørsmål ved noe er vanskelig for mange grupperinger i Tyrkia, uten at det får konsekvenser. De som sier ifra, eller bare stiller spørsmål, blir fengslet eller truet til å tie, forteller Nefise.

I filmen konkluderes det ikke med hva som skjedde, men regissørene legger frem dokumenter og historier fra ulike personer som ble rammet av kuppet, for å vise at saken er mer komplisert enn den offisielle versjonen.

– Vi har ikke noen endelig bevis på hverken det ene eller det andre, men det er veldig mye som gjør at den versjonen, som Erdogan har presentert for verden, ikke er helt korrekt. Men akkurat hvem som satte i gang det hele er vanskelig å si, det vi kan si er at Erdogan benyttet anledning umiddelbart til å arrestere alle sine motstandere, forteller paret.

Nefise er en kunstnerisk sjel. Hun visste allerede da hun var student at hun ville bli filmskaper. Ektemannen Jørgen Lorentzen er opprinnelig forfatter.

Fra forfatter til filmskaper

Jørgen har kompetanse i norsk litteraturvitenskap og kjønnsforskning, og arbeidsredskapene han trives med er boken og pennen.

– Jeg har jobbet i bokens verden, og jeg syns det er veldig deilig å skrive bøker. Film er utrolig spennende, men det er et helvete også, for man må jobbe med så mange detaljer og tekniske elementer. Alt det slipper man å forholde seg til når man sitter for seg selv og jobber med tekst, forteller han.

Det var Nefise som fikk ham til å begynne å jobbe med film. De støtter seg mot hverandre, både som kolleger, mens de arbeider med filmprosjektene sine, og som ektefeller.

– Det har vært intenst arbeid med å finne materiale til filmen og samtidig være mann og kone, men det har også vært en morsom utfordring, for det utfordrer hele deg å jobbe med et kontroversielt tema, sier Jørgen.

Nefise er glad for at det er to om prosjektene sine.

– Jeg liker ikke å snakke om filmene jeg jobber med mens prosjektene pågår, så derfor er det godt å kunne snakke med Jørgen om det.

Heier frem unge kunstnere

Lorentzen-paret startet filmproduksjonsselskapet Integral Film, fordi Nefise, under produksjonen av «Gender Me: Homofili og Islam», hadde behov for en produsent som ville gi henne rom til å tenke fritt. I dag bruker filmekteparet selskapet også som en plattform til å gi unge som drømmer om å jobbe med film, muligheten til å leve ut drømmen.

Ekteparet Lorentzen ønsker unge kunstinteresserte velkommen til å presentere sine ideer. De vil nemlig, med sin kompetanse, støtte unge kunstnere med å realisere filmprosjekter.

Foreløpig er det en svensk TV kanal som skal vise filmen. Nefise og Jørgen jobber med å få til kinodistibusjon i Norge.
Dokumentaren er blitt finansiert av Norsk Filminstitutt, Viken Filmsenter, Fritt Ord, Aftenposten, Fond for lyd og bilde, Bergesenstiftelsen, Sveriges Television (SVT) og Danmarks Radio (DR).