Nordmann stiftet balkansk folkedansgruppe

Kolodansen har mange ulike varianter. Bildet viser kolodansere under en folkemusikkfestival i Ungarn
Foto: Wikimedia Commons
Norsk-balkanere og andre entusiaster samlet seg i går på Parkteatret Café.

Initiativtaker og kulturentusiast Tony André Schultz tilbrakte i fjor høst flere måneder i den serbiske hovedstaden Beograd. Såpass glad er han i musikken og kulturen fra Serbia, og andre land i regionen at han likegodt har gått i bresjen for å komme i gang med folkedans fra Balkan- i Norge.

Kolo er en folkedans med opphav fra tidligere jugoslaviske republikker som Serbia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Makedonia og Montenegro. Kolodansen har ulike regionale varianter og er vanlig i bryllupsfester, samt andre sosiale, kulturelle og religiøse seremonier. Kolo utføres enten i lukkede sirkler, kjeder eller to parallelle linjer. Tempoet i musikken er vanligvis veldig kjapp og inneholder vanskelige trinn. Selv de aller beste profesjonelle dansere kan ikke alle variantene.

Balkan for alle

Dansegruppen er foreløpig i en startfase, og har hverken øvingslokaler eller navn. Schultz sier gruppen er åpen for alle interesserte, enten man kommer fra Balkan, Norge eller andre steder.

– Selv om dette er ment å forene kultur, sosial sammenkomst og trim hadde det vært gøy å etterhvert komme på et nivå hvor vi kan opptre for et publikum. Først må vi komme i gang, og da er det viktig at alle som har lyst til å danse møter opp.

Han føyer til alle som har lyst til prøve seg kan bli med.

– Alle er velkomne, balkanesere såvel som nordmenn, eller for den saks skyld japanere, sier trønderen til utrop.no.