Tabanka Dance Ensemble og HipHop 101 Studios får Bergesenprisen

Tabanka Dance Ensemble er en av vinnerne av Bergesenprisen.
To scenekunstmiljøene får en av Norges største priser til humanitære og kulturelle formål for sin kunstneriske kvalitet og humanitære engasjement.

– Årets mottakere av Bergesenprisen representerer to samfunnsengasjerte miljøer innen scenekunstfeltet. Initiativtakerne og miljøene utmerker seg begge ved sitt sterke engasjement for ungdom fra minoritetsmiljøer – og sin høye kvalitet på scenekunsten, dansen og musikken går det frem i uttalelse fra juryen.

Gjennom Tabanka har grunnlegger Thomas «Talawa» Prestø bygget en helt ny plattform for profesjonalisering av dansere og en helt ny dansesjanger i Norge, africana-basert samtidsdans. Stilen har en sterk tilstedeværelse på grasroten, på profesjonelle scener som Operaen og Dansens Hus, og også internasjonalt.

Ydmyk over prisen

Selv tar Prestø imot prisen med med både stolthet og ydmykhet. Han mener Tabanka er et sted hvor “melaninrike kunstnere får utvikle seg og ytre seg kunstnerisk”.

Thomas Talawa Prestø mener Tabanka Dance Ensemble er et sted som utvikler melaninrike kunstnere.

– Vi har arbeidet mot rasisme og for likeverd på kunstfeltet og i samfunnet generelt. I dag står kompaniets medlemmer godt synlige i både det nasjonale og det internasjonale feltet og jobber like hardt med å spre kompetanse og kunnskap som de har jobbet for å komme seg dit de er i dag. Bergesenprisen gir ny giv, og motiverer til å holde det gående. Denne anerkjennelsen er en validering og et viktig signal til neste generasjon.

Fritidstilbud og mentorhjelp

HipHop 101 startet på Rommen ungdomsskole på Stovner for snart 10 år siden, i 2011. Initiativtaker var rapperen og ungdomsarbeideren Jonathan «Boss» Castro.

Jonathan Castro i HipHop 101 sier prisen er motiverer til videre innsats.
Foto : Bilge Öner

HipHop 101 har utviklet seg til talentarbeid, og ikke minst et sentralt fritidstilbud for ungdom. Aktiviteten foregår i et musikkstudio der ungdom får hjelp av en musikkyndig mentor til å utvikle seg og musikken sin.

Samtidig får ungdommene lære hvordan man etablerer seg for å drive profesjonell musikkvirksomhet.

– Denne anerkjennelsen fra Bergesenstiftelsen, og prisen jeg mottar kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt. To be honest, så er jeg målløs. Det er virkelig engler til verks her. Dette bekrefter for min del mine valg til nå. Prisen vil også bidra til å styrke mitt driv for å videreutvikle HipHop 101s arbeid med ungdom.

Om Bergesenprisen

Bergesenprisen er Bergensen-stiftelsens høyeste utmerkelse, og en av Norges største allmennyttige priser som utdeles årlig.

Utmerkelsen gis til en person eller institusjon som utmerker seg ved sitt samfunnsengasjement, og som har utført et fremragende arbeid og/eller ytt en ekstraordinær innsats innen allmennyttig virksomhet.

Bergesenprisen består av en statuett av Per Ung og et pengebeløp på to millioner norske kroner, hvorav én del går til prismottaker og én del til et nærmere bestemt formål prismottaker utpeker i dialog med Bergesenstiftelsen.